U mađarskim tvornicama Audija, Mercedesa i Suzukija opet počinje odzvanjati huk strojeva

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2020. u 21:59
Mađarska industrija uvelike ovisi od proizvodnje automobila/SHUTTERSTOCK

Strojeve su ponovo pokrenule i druge tvrtke u lancu opskrbe automobilskog sektora, poput japanskog Densoa.

Vodeći proizvođači automobila u Mađarskoj objavili su da planiraju postupno pokrenuti proizvodnju nakon višetjedne obustave kojom se nastojalo zaustaviti širenje koronavirusa. Mađarsko gospodarstvo uvelike ovisi o sektoru proizvodnje vozila, koji je u ožujku gotovo u cijelosti zaustavio proizvodnju zbog širenja koronavirusa. U utorak je njemački proizvođač luksuznih vozila Audi ponovno pokrenuo pogone u Mađarskoj, a njemački Daimler i japanski Suzuki najavljuju ponovo pokretanje proizvodnje u ograničenom opsegu krajem mjeseca.

„Mađarski ogranak Suzukija uveo je najsloženije mjere zdravstvene zaštite otkada je počeo poslovati. Zato je tvornica u Esztergomu spremna za ponovno pokretanje proizvodnje“, stoji u priopćenju. „Tvrtka nadzire tržište i potencijalne domaće i međunarodne vladine mjere, mijenjajući na tjednoj bazi datum početka rada. Mađarski Suzuki očekuje da će 27. travnja ponovno pokrenuti proizvodnju“, dodaje se.

Opel iz PSA grupe priopćio je mađarskoj državnoj novinskoj agenciji MTI da je spreman ponovno pokrenuti proizvodnju u pogonu na zapadu Mađarske kada to dopuste tržišne okolnosti i propisi. Korejski proizvođač guma Hankook Tire ponovno je pokrenuo rad u pogonu kod Budimpešte, stoji u priopćenju.

Strojeve su ponovo pokrenule i druge tvrtke u lancu opskrbe automobilskog sektora, poput japanskog Densoa. Kompanije ističu da će nastaviti nadzirati higijenske uvjete i provoditi mjeru održavanja sigurnog razmaka među zaposlenicima.

Mađarska industrijska proizvodnja porasla je u veljači 4,1 posto na godišnjoj razini, prije nego što je pandemija koronavirusa pogodila globalno gospodarstvo. Analitičari očekuju da će gospodarske posljedice blokade u Mađarskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close