U Kopru ove godine 110.000 gostiju s putničkih brodova

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2019. u 22:00
Najmanje 50 posto brodskih putnika obavlja kupovinu u gradu

U Kopru žele povećati dolazak brodskih putnika iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Australije jer oni predstavljaju skupinu s iznadprosječnom potrošnjom.

Kopar je 2005. godine dobio putnički terminal koji ga dodatno ističe na turističkoj karti, što je taj pomorski grad, najpoznatiji po najvećoj teretnoj luci na Jadranu, dobro iskoristio.

Lani je zabilježen gotovo 50-postotni rast broja turista, bilo ih je više od 100.000. Ove godine očekuje se rekordan dolazak gostiju s putničkih brodova, više od 110.000, piše Delo. Prve godine u Kopar je stiglo 18 putničkih brodova, s oko 1100 putnika. Iz Općine Kopar kažu da surađuju s Lukom Kopar prije svega na promociji grada i luke i povezanim aktivnostima. Do danas je u Kopru prihvaćeno 797 putničkih brodova koji su prevozili 820.000 putnika i otprilike 400.000 članova posade.

Porasle cijene usluga
U 2013. godini slovenski putnički turizam izravno je pridonio više od pet milijuna eura lokalnom i slovenskom gospodarstvu. Tada je prosječna potrošnja putnika iznosila 75 dolara, a po članu posade 30 dolara.

 

50 posto

porastao je prošle godine broj turista koji putničkim brodovima dolaze u Kopar

To uključuje izdatke, zajednos turističkim aranžmanima i lučkom naknadom. Prema podacima Općine Kopar, potrošnja se do danas povećala i očekuje se da će se tako nastaviti i u budućnosti. Broj putnika porastao je za 55 posto, a povećale su se i cijene većine usluga. Procjenjuje se da je u 2018. godini ekonomski učinak te vrste turizma iznosio oko osam milijuna eura. Najmanje polovina brodskih putnika obavlja kupovinu u gradu, prošle godine u Kopru su ostavili nešto manje od dva milijuna eura. 

Dolaze brodovi višeg ranga
U Kopru su, za razliku od drugih gradova na Jadranu koji su potpuno zakrčeni putnicima s brodova, uglavnom zadovoljni. Ugostitelji i trgovci ostvaruju između 30 i 70 posto godišnjeg rasta prihoda. Povećani su posjeti brodova višeg ranga, a blizina središta grada i mogućnost jednodnevnih izleta u unutrašnjost Slovenije čini se sve zanimljivijim za takve goste.

Rast se očekuje i u budućnosti, a očekuju i podršku Slovenske turističke organizacije, koja vjeruje da je dolazak do 200.000 putnika godišnje moguće podnijeti, s tim da je potrebno nastaviti razvijati ponudu u unutrašnjosti, čime se djelomično rasterećuje grad. Većina putnika dolazi iz zemalja u kojima se govori engleski, a u Kopru žele i povećati dolazak putnika iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Australije jer oni predstavljaju skupinu s iznadprosječnom potrošnjom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close