U BiH zabranjen uvoz autodijelova bez EU certifikata

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2019. u 08:58
Kraj prodaje proizvoda sumnjive kvalitete, Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Uvozilo se i dijelove koji nisu prošli testiranja u skladu s europskim pravilnicima.

U Bosni i Hercegovini od 1. rujna ne mogu se uvoziti dijelovi za motorna vozila koji nemaju sve potrebne certifikate da su prošli testiranja i kontrole u skladu s važećim europskim i BiH pravilnicima.

U prvom krugu strožim kontrolama podlijegat će oni dijelovi koji se koriste za povećanje sigurnosti vozila u prometu, a nadležni tvrde da to neće utjecati na cijene dijelova, javlja Radio Slobodna Europa.

U BiH su se do sada uvozili dijelovi i oprema za vozila bez kontrole certifikata koji jamče da su prošli tzv. homologacijsku kontrolu usklađenosti s važećim standardima i pravilnicima koji se primjenjuju u EU. “To više to nije moguće, a Ministarstvo komunikacija i transporta već je pripremilo popis dijelova i opreme koji će podlijegati provjerama”, kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH. Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, nositelja konzorcija koji obavlja administrativne poslove u području homologacije u BiH, kaže da su provjere vrlo važne jer se na tržište BiH uvozi sve i svašta. “Može se dogoditi da nešto ima fizičku sličnost s originalnim dijelom, ali da nema osobine koja mora imati dio koji je usklađen s europskim pravilnicima”, kaže Talijan.

Komentirajte prvi

New Report

Close