U BiH kreće Jadransko-jonska autocesta

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2016. u 21:59
Dio autoceste kroz BiH stajat će oko 2,2 mlrd. KM

Raspisan natječaj za izradu projektne dokumentacije.

Ministarstvo prometa i komunikacija (MPK) BiH raspisalo je javni natječaj za izradu projektne dokumentacije na temelju koje bi bila izgrađena Jadransko-jonska autocesta, odnosno dio koji će prolaziti kroz BiH, čime su institucije države napravile prvi veliki korak prema oživljavanju tog velikog infrastrukturnog projekta, pišu Nezavisne novine.

Jadransko-jonska autocesta, čiji se početak gradnje očekuje prije 2020. godine, ima značaj gotovo jednak Koridoru 5C. Prolaziti će zasad kroz pet, a možda i sedam država, povezat će južnu sa srednjom i zapadnom Europom, omogućiti snažniji razvoj pomorskih luka u nekoliko država, a otvorena je i mogućnost njenog povezivanja na novi "Put svile" kroz Tursku, do Kine. Za izradu projektne tehničke dokumentacije ministarstvo je osiguralo oko 4,4 milijuna KM (oko 17,6 mil. kuna).

Okvirno predviđena trasa kojom bi prolazila ta autocesta kroz BiH ide pravcem Počitelj – Neum – Trebinje – granica s Crnom Gorom. BiH procjenjuje da bi troškovi iznosili 2,2 milijarde KM, pri čemu bi značajan dio sredstava mogli povući iz EU fondova, "Dokumentacija bi trebalo biti završena do sredine 2017., kada će se znati koja je najbolja trasa, vrijeme gradnje, troškovi, te stupanj održivosti i izvedivosti projekta", kažu u BiH ministarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close