Teški dani Twittera: Veliki oglašivači bježe, tisućama radnika otkazi

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2022. u 10:39
Isprva se očekivalo da će Elon Musk otpustiti i do 75 posto od 7500 zaposlenika/Reuters

Novi vlasnik društvene mreže krenuo u velike rezove.

Teški su dani pred Twitterom nakon što je tu kompaniju preuzeo Elon Musk, najbogatiji čovjek svijeta kojeg u toj transakciji nije vodila “želja za zaradom, već omogućavanje slobode govora”, kako tvrdi.

Kako navodi Bloomberg pozivajući se na upućene izvore, prvi čovjek Tesle – nakon što je podijelio otkaze dosadašnjoj Upravi – sada to namjerava učiniti i u ostatku kompanije.

Musk – ‘Glavni Twit’
U želji da maksimalno snizi troškove koji proizlaze iz 44 milijarde dolara vrijednog preuzimanja, Musk će otpustiti oko 3700 zaposlenika Twittera, odnosno polovicu postojeće radne snage.

Onima koji ostaju u radnom odnosu Musk će ukinuti mogućnost rada izvan ureda, iako će pojedine iznimke biti moguće. Musk i tim savjetnika navodno su razmotrili niz scenarija smanjenja broja zaposlenika.

U jednom od njih otpuštenima bi se ponudila otpremnina u iznosu dvomjesečne plaće, tvrde dva Bloombergova izvora. Glasnogovornik Twittera nije bio dostupan za komentar.

Elon Musk sve ovo radi jer je pod pritiskom snižavanja troškova preuzimanja kompanije koju je, prema njegovim riječima, preplatio. Podsjetimo, milijarder je pristao dati 54,20 dolara po dionici u travnju, netom prije početka poniranja cijena tehnoloških dionica na burzi.

5

milijardi dolara iznose godišnji Twitterovi prihodi, a većina dolazi od oglašavanja

Idućih mjeseci Musk se pokušao izvući od obveze kupnje Twittera, tvrdeći da ga je ta društvena mreža prevarila oko broja lažnih profila. Ipak, pritisnut Twitterovom tužbom, Musk je prošloga tjedna dovršio transakciju.

Odmah nakon dolaska novog vlasnika prema izlaznim vratima morao je krenuti izvršni direktor Parag Agrawal, a za njime su otišli i financijski direktor Ned Segal te šefovi pravnih poslova Vijaya Gadde i Sean Edgett.

Narednih dana otkaze je dobila direktorica marketinga Leslie Berland i šefica odnosa s korisnicima Sarah Personette. Otišao je i Jean-Philippe Maheu, potpredsjednik za globalna korisnička rješenja. Elon Musk sebe je proglasio “Glavnim Twitom”, a američki su mediji ranije objavili kako će preuzeti poziciju privremenog izvršnog direktora.

Inače, otpuštanje polovice radne snage još je i relativno dobar ishod za zaposlenike. Naime, dolaskom Muska govorkalo se kako će otkaz dobiti i do 75 posto zaposlenika kojih je krajem prošle godine bilo oko 7500.

Doduše, Musk je kasnije demantirao da će rezanje broja zaposlenih biti tako duboko. Uz optimizaciju broja zaposlenika, Musk pokušava i povećati prihode. Početkom tjedna objavljeno je da će korisnicima ponuditi mjesečnu pretplatu od 8 dolara ako potvrde svoj identitet. Zauzvrat će biti manje izloženi oglasima.

Oglašivači ‘na čekanju’
Pokušaj pronalaženja novih izvora prihoda potpuno je shvatljiv s obzirom na egzodus postojećih oglašivača koji smatraju da će Twitter pod Muskovim vlasništvom biti preplavljen neprikladnim sadržajem, odnosno govorom mržnje i notornim klevetama.

Podsjetimo, oglašivački prihodi čine većinu u godišnjim Twitterovim prihodima od 5 milijardi dolara. Posljednji u nizu koji je prema nepotvrđenim navodima odlučio povući svoje oglase s Twittera je kozmetički div L’Oréal, navodi Financial Times.

L’Oréal je jedan od 10 najvećih svjetskih oglašivača koji godišnje na reklamu troši oko 10 milijardi dolara. Od tog iznosa samo manji dio završio je kod Twittera. Puno veći kolač otišao je na druge društvene mreže, poput Instagrama i TikToka s obzirom da su više okrenuti vizualnom sadržaju i brend influencerima. Privremenu obustavu oglašavanja na Twitteru ranije je najavio i General Motors, najveći američki proizvođač automobila.

Interpublic, jedna od najvećih reklamnih agencija u svijetu, također je svojim klijentima preporučila da privremeno suspendiraju oglašavanje na toj društvenoj mreži.

Interpublic je preporučio da klijenti pričekaju dok ne bude “više jasnoća” oko Twitterovih poslovnih planova i dok kompanija ne bude imala “neophodne organizacijske sposobnosti” kako bi osigurao “sigurnost i povjerenje”.

Komentirajte prvi

New Report

Close