‘Tvornice baterija ne manje od 1 GW’

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2019. u 21:59
VW u snažnoj e-ofenzivi/REUTERS

Njemački autogigant tvrdi da proizvodni pogoni nižeg kapaciteta nemaju smisla.

Njemački automobilski div Volkswagen traži od investicijskih partnera da grade tvornice električnih baterija minimalnog proizvodnog kapaciteta od jednog gigavata, izjavio je glavni izvršni direktor Herbert Diess.

"Ništa manje od toga nema smisla", rekao je Diess u nedjelju na marginama Šangajskog sajma automobila.Volkswagen će kupiti baterijske ćelije za električne automobile u vrijednosti 50 milijardi eura a kao strateške dobavljače identificirao je južnokorejske SKI, LG Chem i Samsung SDI, te kineski Contemporary Amperex Technology (CATL).

Njemački proizvođač preuređuje 16 tvornica radi proizvodnje električnih vozila i planira od sredine 2023. proizvoditi 33 modela električnih automobila modela Škoda, Audi, VW i Seat.

"Razmatramo ulaganja u proizvođače baterija kako bismo intenzivirali našu elektrifikacijsku ofenzivu i pribavili potrebna znanja", poručuju iz Volkswagena. SKI u SAD-u gradi tvornicu baterijskih ćelija koja bi trebala opskrbljivati VW-ovu tvornicu u Chattanoogi, u državi Tennessee.

Južnokorejska će kompanija litij-ionskim baterijama opskrbljivati tvornicu u kojoj Volkswagen planira započeti proizvodnju 2022. LG Chem, Samsung i SKI isporučivati će baterije i Volkswagenovim pogonima u Europi. CATL je VW-ov strateški partner u Kini i opskrbljivat će njegovu električnu flotu baterijama od 2019. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close