Turski turizam glavni izvor deviza za ekonomiju izmučenu skupom energijom

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U srpnju je zabilježeno 53 posto stranih turista više nego godinu ranije.

Turski turizam mogao bi ove godine ubilježiti novu rekordnu godinu, ponajviše zbog snažnog pada vrijednosti valute što je tu zemlju učinilo znatno povoljnijom od ostalih europskih destinacija.

Kako prenosi Financial Times, statistički podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su da je broj stranih turista u srpnju bio 53 posto veći nego godinu ranije.

Uspješna turistička sezona pravi je blagoslov, ne samo za lokalne turističke radnike, nego i za vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, jer će malo ublažiti glad gospodarstva za devizama.

Povećana neravnoteža
Naime, skok troškova uvoza energenata uslijed rastućih cijena na međunarodnom tržištu izazvanog ratom u Ukrajini značajno je povećao neravnotežu između turskog izvoza i uvoza. To je pak povećalo pritisak na liru, čiji je tečaj sa lanjskih 8,6 lira za dolar pao na sadašnjih 18 lira.

Pokušaj obrane tečaja koji nezadrživo tone prilično je “isušio” turske devizne rezerve. “Prihodi od turizma ključni su u ovoj makroekonomskoj situaciji kako bi se smanjio pritisak”, kaže Selva Demiralp, profesorica ekonomije na istanbulskom sveučilištu Koç. “Vlada se okrenula turizmu kao zadnjem rješenju”, dodaje Demiralp.

Proteklih nekoliko godina bile su prilično teške za tursku turističku industriju. Nakon što je tu zemlju 2019. posjetilo rekordnih 45 milijuna stranih turista, godinu kasnije došlo ih je manje od 13 milijuna.

18

lira za dolar iznosi sadašnji tečaj, a prije godinu dana turska valuta vrijedila je 8,6 lira

Od pandemijskog pada Turska se dijelom oporavila 2021. godine kada je ugostila 25 milijuna turista. Malu pomoć poduzetnici iz tog sektora dobili su od vlade. Tko je morao zatvoriti posao zbog epidemioloških mjera, od države je mogao tražiti 60 posto iznosa za plaće.

Vlada je osigurala i povoljne kredite kako bi im pomogla premostiti jaz u novčanom toku. No, situacija se ove godine bitno popravila.

Teyfik Ölmez, predsjednik Kaptida, turističke udruge regije Kapadokije, kaže kako je srpanj bio “najbolji ikada” za hotelijere u tom dijelu Turske. I to unatoč velikom padu broja kineskih gostiju koji su zbog strogih mjera suzbijanja koronavirusa u svojoj zemlji nisu mogli doći.

Njihovo mjesto popunili su turisti iz ostalih azijskih država, pa južnoamerički gosti, zatim Europljani, a povećan je i broj dolazaka Amerikanaca. Čak su i Rusi nastavili dolaziti, unatoč strahovanjima da će ih rat u Ukrajini i ekonomski pad prouzrokovan zapadnim sankcijama zadržati kod kuće.

No, nakon vodećih Nijemaca, Rusi su drugi po brojnosti u turskim ljetovalištima u prvih sedam mjeseci, dok su na trećem mjestu Britanci.

Oya Narin, šefica turske udruge investitora u turizmu, kaže kako posebice Istanbul uživa u ovogodišnjem velikom oporavku turističkih brojki. “Istanbul je magičan i mističan i strani putnici nedavno su ga opet počeli otkrivati”, kaže Narin dodavši da je slaba lira u tome imala “značajan utjecaj”.

Poduzetnici koji su u kontaktu sa stranim turistima većinom su zaštićeni od 80-postotne inflacije i potonuća vrijednosti lire jer cijene iskazuju u eurima, funtama ili dolarima. Međutim, kao što je to slučaj i kod konkurenata, i turska turistička industrija ima velikih problema s pronalaženjem radne snage, kaže Narin.

Ograničavanje štete
Turistički prihodi pomažu u ograničavanju štete koju visoke cijene energenata pričinjavaju tamošnjem gospodarstvu, ali ekonomisti smatraju da to ipak neće biti dovoljno da se riješe sve brige Turaka.

Britanska banka Barclays prošloga je mjeseca snizila svoje prognoze ovogodišnjeg deficita turskog proračuna. Barclays sada očekuje da će zbog boljih turističkih prihoda manjak iznositi 35 milijardi dolara, 4 milijarde dolara manje u odnosu na prijašnje prognoze.

Međutim, banka je upozorila da će se ta “privremena pozitivna slika” promijeniti od jeseni kada padnu turistički prihodi uslijed završetka glavne sezone, poraste potreba za energentima i krenu isplate dospjelog inozemnog duga što će povećati pritisak na liru i devizne rezerve.

Turistički radnici u Kapadokiji ističu kako su oni ipak nešto više od pukih “donositelja deviza” državnom proračunu. Za razliku od all-inclusive hotela kojima je načičkana obala, posjetitelje te regije obilježava značajna izvanpansionska potrošnja.

Tolga Tosun, vlasnik Üçhisar’s Museum Hotea gdje cijene soba počinju od 600 eura, kaže kako turistička industrija zaslužuje priznanje što turska valuta nije pala više od sadašnjih 18 lira za dolar.

U tom hotelu srpanj je bio rekordni mjesec, kako po popunjenosti, tako i po prihodima. “Svijet je bio zaključan godinu i pol. Sada svi žele putovati”, ističe Tosun.

Komentirajte prvi

New Report

Close