Turska će u Istanbulu graditi najveći aerodrom na svijetu

Autor: Majda Žujo , 07. veljača 2013. u 21:47
Turkish Airlines želi udvostručiti svoju zračnu flotu

Aerodrom sa šest pisti u europskom dijelu Istanbula treba postati glavno čvorište u zračnom prometu između Azije, Europe i Afrike.

Turska bi uskoro trebala početi s gradnjom najvećeg aerodroma na svijetu. Aerodorm sa šest pisti, veličine 77 milijuna kvadratnih metara gradit će se u europskom dijelu Istanbula, a godišnje bi mogao primiti i 150 milijuna putnika.

Turska vlada objavila je već i natječaj za gradnju 7 milijardi eura vrijednog aerodroma koji bi od 2016. trebao biti glavno čvorište u prometu između Azije, Europe te Afrike. Aerodrom bi trebao biti dvostruko veći od londonskog Heathrowa i imati flotu modernih zrakoplova čime bi Turska postala velika prijetnja ne samo europskim već i zaljevskim avioprijevoznicima. Naime, osim ambiciozne gradnje divovskog aerodroma, Turska planira i ogromnu ekspanziju nacionalnog avioprijevoznika, Turkish Airlinesa koji bi trebao postati veliki globalni igrač. Očekuje se da će Turkish Airlines (TA) ovu priliku iskoristiti da bi udvostručio flotu, te za 50 posto povećao broj odredišta na koje leti. Kompanija koja je dva puta izabrana za najboljeg europskog avioprijevoznika već je lani povećala broj putnika za 20 posto, na 39 milijuna. U 2013. im je cilj doseći 46 milijuna putnika te ostvariti promet od 7,2 milijarde eura.

No da bi nastavili s rastom prijeko im je potreban novi aerodrom u Istanbulu, jer postojeća dva nemaju dovoljno kapaciteta. Flotu od 204 Airbusa i Boinga, TA bi trebao proširiti sa 150 novih zrakoplova s manjom potrošnjom goriva, što bi ga uvrstilo među deset najvećih svjetskih aviokompanija. A prednost turskog avioprijevoznika je i ta što je Turska vlada smanjila takse na aviokarte i gorivo, dok su europski prijevoznici pogođeni dodatnim troškovima. "Istanbul posljednjih godina bilježi veliki rast putnika, ali teško da može parirati najvećim aerodromima u SAD-u. Brojka od 150 milijuna putnika godišnje je napuhana", kaže Darko Prebežac, stručnjak za zrakoplovnu industriju. Najveći svjetski aerodrom je u Atlanti (SAD), a kroz njega je u 2012. prošlo 80,3 milijuna putnika. Kroz Heathrow godišnje prođe 60 milijuna putnika, dok 150 milijuna putnika prođe kroz tri najveća europska aerodroma zajedno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close