Turistička industrija zbraja milijarde dolara gubitaka

Autor: Tomislav Pili , 10. veljača 2020. u 22:00
Kineski turisti lani su ostvarili gotovo 150 milijuna inozemnih dolazaka/REUTERS

Tajland očekuje gubitak od 9,7 milijardi dolara, a u Italiji se procjene vrte oko pet milijardi dolara smanjenog turističkog prihoda.

Epidemija koronavirusa već je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji, a neke države u hrvatskom okruženju već predviđaju milijarde dolara gubitaka.

Kako piše Associated Press (AP), procjene s početka godine govorile su da bi ovo trebala biti još jedna dobra godina za globalni turizam s obzirom na slabljenje trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine te ljetne Olimpijske igre u Tokiju.

Prijeti kaos
Prije izbijanja epidemije, Svjetska turistička organizacija (WTO) procjenjivala je da će ove godine globalni turizam rasti između tri i četiri posto. Podsjetimo, prošle godine zabilježeno je 1,5 milijardi turističkih dolazaka. Međutim, trenutno više od 900 preminulih i oko 40.000 zaraženih koronavirusom prijete kaosom u globalnoj turističkoj industriji. Prije svega, na udaru je kineski turizam te države koje su popularne destinacije među kineskim turistima.

Naime, samo prošloga tjedna 30 zrakoplovnih kompanija obustavilo je letove iz i prema Kini, a otkazano je više od 25.000 letova, pokazuju podaci OAG-a, tvrtke za pružanje podataka iz turističke branše. Samo američke zrakoplovne kompanije procjenjuju da će zbog toga izgubiti 1,6 milijardi dolara.

Podaci konzultantske kuće STR pokazuju da je u posljednja dva tjedna tjedna siječnja posjećenost kineskih hotela potonula za 75 posto. Koliko su kineski turisti bitni za globalnu turističku industriju ilustrira i podatak da je brzo rastuća srednja klasa u toj azijskoj ekonomskoj sili predvodila globalnu turističku ekspanziju.

Tako su prošle godine turisti iz Kine ostvarili gotovo 150 milijuna dolazaka u inozemstvu gdje su ostavili 277 milijardi dolara, prema podacima IHS Markita. O kakvim se razmjerima porasta radi dovoljno ilustrira činjenica da je 2002. zarada globalnih hotelijera od kineskih turista iznosila tek 15,4 milijarde dolara.

Bitno manji broj dolazaka kineskih turista ponajviše će osjetiti azijske turističke destinacije koje u pravilu privuku 75 posto Kineza koji lunarnu Novu godinu odluče provesti na odmoru u inozemstvu.

Kako je AP-u izjavio tajlandski ministar turizma Pipat Ratchakitprakan, ta država do lipnja očekuje gubitak 9,7 milijardi dolara zbog smanjene posjete kineskih turista. “Tog dana kada smo čuli vijesti o virusu, turisti su nestali”, svjedoči Arisara Chamsue, vlasnica trgovine pored Velike palače u Bangkoku dodavši kako joj je promet pao na desetinu onoga što uobičajeno ostvaruje.

Koliko do oporavka
Osim što su turiste već otjerali katastrofalni šumski požari, Australija i njezina turistička industrija sada se našla pred novim problemom s obzirom da je zabranila ulazak u zemlju putnicima iz Kine. Gosti iz Kine imaju najveći udjel među inozemnim gostima za australsku turističku industriju, a prošle godine 1,4 milijuna turista potrošilo je 13,4 milijarde dolara.

Štetu će pretrpiti i nama susjedne zemlje. Prema agenciji Demoskopika, Italija očekuje gubitak pet milijardi dolara turističkih prihoda. U SAD-u bi broj kineskih turista ove godine mogao biti za 28 posto niži, na približno dva milijuna. Analitičari ističu da će se turistička branša oporaviti i od ove krize, kao i od ranijih zdravstvenih kriza.

Međutim, stručnjaci su podijeljeni oko stava koliko će taj oporavak trajati. Analitičari Tourism Economicsa, pozivajući se na iskustva epidemije SARS-a iz 2003., smatraju da će trebati četiri godine da se broj kineskih turista vrati na prijašnje razine. No, u slučaju SARS-a treba uzeti u obziro da je industrija bila i pod pritiskom terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close