Trgovine neće raditi jednu ili dvije nedjelje mjesečno?

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2020. u 09:23
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Ako veliki trgovci budu protiv potpune zabrane rada nedjeljom moguće je i radno vrijeme do 11 sati prije podne.

U Srbiji se razmatra nekoliko opcija kada je riječ o inicijativama za zabranu rada nedeljom u trgovinama, a u veljači se očekuje zajednički sastanak svih sudionika na koje se ta mjera odnosi, na kojem će se analizirati svi prijedlozi i eventualno dogovoriti usvajanje te odluke, rekli su za Tanjug iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Ranka Savić, predsjednica ASNS-a, kaže da će na tom sastanku sudjelovati strani i domaći trgovci, sindikati i predstavnici vlade, kako bi razmotrili sve predložene modele i izjasnili se o njihovom prihvaćanju.

Niske plaće u trgovini
Ranka Savić kaže da se razmatra više mogućnosti i da je prijedlog tog sindikata da se u potpunosti zabrani rad nedeljom u svim trgovačkim lancima, ali da su spremni razmotriti i druge prijedloge i ideje. "Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su nam da ako ankete koje će provesti pokažu da su trgovci većinski protiv toga, trebalo bi razmatrati druge opcije – zabranu rada prve ili prve i posljednje nedjelje u mjesecu, što bi bio prvi korak da kasnije svi trgovci prihvate zabranu rada nedeljom", objasnila je Savić.

Prema njenim riječima, bilo je i prijedloga da se rad nedjeljom ograniči do 11 sati prije podne, a s resornim ministrom održan je sastanak krajem prosinca na kojem je, kako kaže, sindikat naišao na razumijevanje i veliku podršku za tu ideju. Nakon ankete i razgovorima s domaćim i stranim trgovačkim lancima, dobavljačima, potrošačima i nevladinim udrugama izaći će se s konačnim stavom.

 

200 tisuća

radnika zaposleno je u srpskim trgovinama

"Sindikat neće odustati od ove ideje, ali bolje išta nego ništa. Nećemo biti prezadovoljni ako se usvoji prijedlog da jedna ili dvije nedjelje budu neradne, ali nema razloga niti da to odbijemo", kaže Savić. Taj sindikat pokrenuo je inicijativu da se zabrani rad nedeljom i skrenuo pažnju na izuzetno niske plaće radnika u trgovini, kojih ima oko 200.000, i kreću se oko 30.000 dinara (oko 255 eura).

Te plaće su od 1. siječnja jednake kao minimalna plaća u Srbiji. "Značajan problem je i manjak radne snage, ali i neplaćeni prekovremeni sati. Usto, rad nedeljom se ne plaća posebno, jer ga poslodavci promatraju kao svaki drugi radni dan", dodala je Ranka Savić.

Ustavni sud ocjenjuje zakon
U susjednoj Crnoj Gori rad trgovina nedjeljom zabranjen je prije nekoliko mjeseci, a u trgovačkom centru Delta City u Podgorici zakupci prostora zabilježili su pad prometa od 18% i otpustili ukupno 80 radnika.

Ustavni sud trenutno ocjenjuje ustavnost Zakona o unutrašnoj trgovini, kojim je zabranjen rada nedjeljom. I u Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa za zabranu ili ograničenje rad trgovina nedjeljom.

Komentirajte prvi

New Report

Close