Trgovački lanci u Sloveniji masovno snižavaju cijene! Neke i za 50 posto

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 14:04
FOTO: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Nakon poskupljenja koja su obilježila prvu polovicu ove godine, u slovenskih trgovinama primjećuje se trend snižavanja cijena pojedinih osnovnih namirnica. Prema pisanju slovenskog Žurnala, cijene nekih proizvoda pale su i više od 50 posto.

Većina od šest velikih trgovaca koji posluju u susjednoj državi nije htjela govoriti o konkretnim brojkama, ali objasnili su kojima artiklima snižavaju cijene.

Iz Hofera kažu kako su snizili cijene za nekoliko stotina proizvoda. “Među njima su i prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (uglavnom proizvodi za kućanstvo), a među prehrambenim proizvodima cijene su danas niže nego na početku godine, posebno za mliječne proizvode, ostale rashlađene proizvode, svježe meso i ribu te proizvode koji ne trebaju hlađenje (ulje, riža, tjestenina)”, objasnili su iz Hofera za Zurnal.si.

Za više stotina proizvoda snižena je cijena i u slovenskim poslovnicama Spara, prenosi N1. “Ukupno smo snizili cijene više od 1.400 artikala. U prosjeku su cijene ovih proizvoda snižene za 11 posto, a neka su sniženja bila i više od 40 posto pa čak i 50 posto (primjer: svinjski odresci, suncokretovo ulje). Tako smo u posljednjih šest mjeseci snizili cijene pojedinih proizvoda u segmentima mesa, ribe, smrznutih proizvoda, mliječnih proizvoda, ulja, tjestenine, brašna, voća i povrća”, odgovorili su iz Spara.

Iz Lidla nisu htjeli komentirati konkretna sniženja cijena. “Osiguravanje jednostavnosti i najboljeg omjera cijene i kvalitete, odnosno svježine, temelj je naše ponude. Konkurentnost je prvenstveno rezultat činjenice da stalnim promotivnim ponudama u najvećoj mogućoj mjeri osiguravamo kupcima da kod nas dobivaju sve što im je potrebno. Svaki tjedan akcijskim ponudama brinemo da naši proizvodi budu još dostupniji kupcima i da ne opterećujemo tjedne kupovine poskupljenjima”, naveli su. Dodaju i da su cijene na tržištu dinamične već neko vrijeme te da se Lidl u Sloveniji stalno prilagođava. Iz Lidla poručuju i kako uvijek nude najbolju moguću cijenu svojim kupcima, a to potkrjepljuju činjenicom da je “košarica” u Sloveniji i dalje najjeftinija upravo u ovom trgovačkom lancu.

I slovenski Mercator snižava cijene. “U posljednje vrijeme počele su padati otkupne cijene, što je vidljivo kod mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, brašna, svježeg mesa. Osim toga, nizom aktivnosti, poput trajno sniženih cijena, popusta za umirovljenike i popusta na vikendom Mercator omogućuje još povoljniju kupnju”, poručuju iz Mercatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close