Traže još oštriju zabranu rada nedjeljom

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2019. u 12:34
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Na benzinskim postajama u CG veliki rast prometa jer nude prehrambene proizvode.

Crnogorska Unija slobodnih sindikata tražit će da se preispita odluka da nedjeljom mogu raditi ljekarne, pekare, kiosci za prodaju tiska, cvjećarnice i benzinske postaje, javlja portal CdM. Odbor za trgovinu Privredne komore, na čiji inicijativu je i zabranjen rad nedjeljom, održat će u petak sjednicu na kojoj će se raspravljati o primjeni novog zakona.

Od kada je 20. listopada uvedena neradna nedjelja prema Zakonu o unutrašnjoj trgovini, benzinske postaje su zabilježile ogroman porast prometa. Počele su prodavati prehrambene proizvode koristeći to što trgovine ne rade. Srđa Keković, glavni tajnik Unije slobodnih sindikata, za CdM kaže da se na benzinskim postajama stvara nelojalna konkurencija. “Oni sada prodaju i osnovne prehrambene namirnice, ali tko kaže da sutra neće prodavati obuću ili tekstil”, kaže Keković, dodajući da će tražiti reviziju zakona kojom će proširiti zabranu rada nedjeljom.

On tvrdi da nije do kraja poštovano ono što je dogovoreno u javnoj raspravi o nacrtu zakona i vlada je usvojila prijedlog u kojem je pisalo da će Ministarstvo ekonomije donijeti podzakonski akt o izuzecima od neradne nedjelje.

“Onda je pod pritiscima kapitala predlagač na sjednici Skupštine promjenio taj član iako je nama kao socijalnom partneru i Uniji poslodavaca odgovoreno da ćemo biti uključeni”, tvrdi Keković, objašnjavajući da se to pitanje mora regulirati i jasno utvrditi sve kada je riječ o neradnoj nedjelji.

Najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju neradnu nedjelju, iako neki očekuju da će im zbog toga promet biti smanjen.

Komentirajte prvi

New Report

Close