Tönnies otvara farme u Srbiji zbog izvoza svinjetine u Rusiju

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2015. u 15:16
Svinje se u Srbiji velikim dijelom uzgajaju na tradicionalan način/FOTOLIA

Na dolasku ‘kralja mesa’ angažirao se premijer Vučić, zbog čega je izvjesno da će država poduzeti sve kako bi se planovi Nijemaca brzo proveli.

Dolaskom velike njemačke kompanije Tönnies svinjogojstvo u Srbiji moglo bi udvostručiti proizvodnju i zaposliti veći broj radnika.

 

100tisuća

tovljenika uzgaja se godišnje na farmama srpske Industrije mesa Matijević

Na dolasku "kralja mesa" osobno se angažirao srpski premijer Aleksandar Vučić i zbog toga je izvjesno da će država poduzeti sve kako bi se planovi Nijemaca u Srbiji što brže proveli. Riječ je o značajnoj investiciji od 420 milijuna eura koji će biti uloženi u proizvodnju tri milijuna svinja godišnje, koliko približno cijela Srbija proizvodi danas. Najavljeno je da će uskoro početi izgradnja prvih pet od ukupno 20 farmi svinja. U Srbiji zasad nema otpora još jednom velikom Vučićevom projektu. "Potpisivanje memoranduma s njemačkom kompanijom Tönnies značajan je korak u oživljavanju i unapređenju stočarstva, odnosno uzgoju svinja i proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji", izjavio je Tanjugu Nenad Budimović, tajnik Udruženja za poljoprivredu Gospodarske komore Srbije (PKS).

 

3,14mil.

svinja bilo je u Srbiji 2014.

"To je prilika da se primjene nove tehnologije i dobra genetika, da se poveća proizvodnja hrane za životinje, primjene novi pristupi u zaštiti životne sredine i rješavanju otpadnih voda, a sve to zahtijeva i nova radna mjesta", objašnjava Budimović. Prema njegovim riječima, istovremeno treba raditi na inteziviranju izvoza i olakšavanju realizacije izvoza svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa, kao i pristupu novim tržištima. "Ovo bi trebao biti i dobar signal za buduće ulagače u srpsko stočarstvo, kao što je proizvodnja junećeg mesa kvalitete 'baby beef' i proizvodnja janjećeg i ovčjeg mesa", poručuje Budimović. Kada je riječ o izvozu Tönniesove proizvodnje, u Srbiji mnogi smatraju da su Nijemci došli zbog proboja na rusko tržište.

 

26tisuća

svinja lani je izvezeno iz Srbije

Tako Srpska narodna stranka (SNP) tvrdi da je Tönnies stigao isključivo zbog lakšeg izvoza iz Srbije u Rusiju. "Mogućnost bescarinskog izvoza u Rusiju, posebno kada su na snazi međusobne sankcije EU i Rusije, predstavlja našu najveću konkurentsku prednost za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Nenad Popović, predsjednik SNP-a.Jedan od najvećih srpskih proizvođača svinjetine je Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, koji na farmama ima oko 100 tisuća tovljenika. On smatra da će Tönnies pozitivno utjecati na srpsko svinjarstvo i cjelokupno gospodarstvo "budući da će taj iskusan i kvalitetan proizvođač donijeti i dobru genetiku".

 

3mil.

svinja želi proizvoditi Tönnies

"Treba osigurati da proizvodnja svinja u Srbiji bude konkurentna, kakva sada nije. Nije izvoz u Rusiju stao zato što tom tržištu ne treba svinja, već što su naše skupe. Moram se pripremiti, povećati produktivnost, smanjiti troškove i povećati obrt. Moraju se izjednačiti domaći i strani ulagači, čak dati domaćim prednost", rekao je Matijević za novosadski Dnevnik.Svinje se, navodi Tanjug, u Srbiji velikim dijelom uzgajaju na tradicionalan način, a u strukturi registriranih objekata za uzgoj svinja u Srbiji, koje prati Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, objekti kapaciteta za uzgoj od 100 do 500 grla, čine 73% od ukupnog broja objekata s definiranim kapacitetima, odnosno 43,8% od ukupno registriranih objekata u svinjarstvu.

Prema podacima PKS-a, broj svinja u Srbiji na početku 2014. godine iznosio je 3,14 milijuna, a na kraju godine 3,2 milijuna. Prošle godine je u Srbiju uvezeno 330.000 svinja, što je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, kada je uvezeno 118.000 svinja. U 2014. godini izvezeno je 26.000 svinja, što je smanjenje u odnosu na 2013., kada je izvezena 31.000 svinja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close