Tko je Aleks Cipras, grčki Che Guevara, ‘Harry Potter’ i budući premijer

Autor: Agencija VLM , 26. siječanj 2015. u 16:38
Reuters

Sklad u eurozoni je posljednja stvar koja je na umu ovom 40-godišnjem bivšem komunistu.

Aleks Cipras, lider ljevičarske stranke Syriza, koja je pobijedila na jučer održanim izborima u Grčkoj, bit će budući premijer te zemlje. Ono što je Grcima najbitnije je to da se ova stranka, kao i njen lider, protive mjerama štednje na koje ih primorava Europska unija.

Europski bankari i birokrati pomalo drhte nakon pobjede ove stranke u Grčkoj i izglednih šansi da Cipras postane premijer, jer sklad u eurozoni je posljednja stvar koja je na umu ovom 40-godišnjem bivšem komunistu.

Ultraljevičarsku stranku na čijem je sada čelu osnovao je 2000. godine. Syriza, kao i njen 40. lider, našli su svoj politički prostor za djelovanje između dvije etablirane stranke koje već desetljećima vode praktično isti ljudi, između konzervativne Nove demokracije i socijalističkog Pasoka. O njegovim obećanjima zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos je dao svoje mišljenje: "On je Harry Potter", rekao je, zbog toga što smatra da Cipras daje obećanja koja neće biti u stanju ispuniti.

Cipras živi sa nevjenčanom suprugom i dvoje djece u stanu u sedmerokatnoj zgradi u blizini odlagališta otpada. Rođen je u Ateni 1974. godine, tri dana nakon pada grčke vojne hunte, kao vrlo mlad se pridružio komunističkom omladinskom pokretu i postao njegov gorljivi aktivist. Jedan od njegovih sinova nosi ime Ernesto po Che Guevari. Njegova supruga Marina Elefsinioti (45) nedavno je ostala bez posla, a radila je za Swarovski. Cipras će postati najmlađi šef vlade u toj zemlji još od 1865. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U hrvatskim medijima sami sljedbenici Vuka Karadžića, imho

New Report

Close