Time izabrao Angelu Merkel za osobu godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. prosinac 2015. u 14:56
Foto: DPA/PIXSELL

Merkel je izabrana za osobu godine zbog njezinih reakcija na grčku dužničku krizu, migrantsku krizu koja potresa Europu i odgovora na prijetnju koju predstavlja Islamska država, objasnila je da je direktorica Timea Nancy Gibbs.

Američki časopis Time izabrao je njemačku kancelarku Angelu Merkel za osobu 2015., odavši priznanje njezinoj sposobnosti da se suoči s izazovima koji su se pojavili u Europi ove godine. 

Merkel je izabrana za osobu godine zbog njezinih reakcija na grčku dužničku krizu, migrantsku krizu koja potresa Europu i odgovora na prijetnju koju predstavlja Islamska država, objasnila je da je direktorica Timea Nancy Gibbs. 

"Možete se s njom slagati ili ne, ali sigurno je da ona ne bira najlakši put", rekla je Gibbs, koja smatra da je Merkel ove godine bila na "ispitu" više nego ijedan svjetski državnik. 

"Ona traži više od svoje zemlje nego što bi se većina političara usudila, ona prkosi tiraniji i oportunizmu i donosi snažno moralno vodstvo kakvo je rijetko u svijetu", rekla je Gibbs. 

Merkel je vodila Europsku uniju kroz grčku i migrantsku krizu, "a obje su mogle rezultirati raspadom Unije, koja sedam desetljeća održava mir na kontinentu", obrazlaže Time u članku "Angela Merkel – kancelarka slobodnog svijeta". 

Njezina dobrodošlica migrantima koji bježe pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku i u Africi časopis naziva "najplamenitnijom i najvelikodušnijom gestom moderne povijesti". 

Merkel je prva žena koju je Time izabrao za osobu godine još od 1986. kada je to bila Corazon Aquino, prva predsjednica Filipina. 

Njemačku kancelarku u izboru slijede vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump. 

Lani su za osobe godine izabrani borci protiv ebole, a godinu prije to je bio Papa Franjo. Time osobe godine bira od 1927. i prvi koji se okitio tim priznanjem bio je Charles Lindbergh. 

Komentirajte prvi

New Report

Close