Tijesan ishod izbora ruši funtu i dionice

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Za valutna tržišta najgori bi rezultat bio da konzervativci i laburisti dobiju podjednak broj zastupničkih mandata.

U slučaju da ishod današnjih britanskih parlamentarnih izbora ne iskristalizira jasnog pobjednika, tečaj funte mogao bi potonuti na najnižu razinu od siječnja, ocjenjuju analitičari u anketi Bloomberga. Iako je u predizbornu utrku ušla s vrlo lijepom prednošću od 20-ak posto u odnosu na Laburističku stranku, Konzervativnoj stranci premijerke Therese May prednost se uoči izbora značajno istopila.

Nekoliko anketa provedenih od sredine svibnja konzervativcima daju između šest i 12 postotnih bodova ispred laburista, a ta se prednost ovog tjedna dodatno smanjila. Po nekima bi May čak i mogla izgubiti parlamentarnu većinu. Podsjetimo, May je raspisivanjem prijevremenih izbora htjela povećati svoju tijesnu parlamentarnu većinu za još nekoliko desetaka zastupnika kako bi imala garanciju za izglasavanje ključnih zakona vezanih za Brexit.

Što se tiče utjecaja na financijsko tržište, analitičari drže da je pobjeda konzervativaca ukalkulirana te bi podržala rast vrijednosti britanske valute. Pobjeda sa značajnom većinom, iznad 130 mjesta, rezultirala bi tečajem od 1,31 dolar, a sa malom većinom od 1,30 dolara. Međutim, pobjeda torijevaca donosi i dugoročni efekt, a on nije pozitivan. “U tom slučaju tržište će očekivati tvrđi Brexit što će rezultirati nižom vrijednošću funte”, smatra analitičar Andrew Sheets. Najgori scenarij za valutna tržišta bio bi izjednačen broj mandata jer bi odgodio i zakomplicirao pregovore s Bruxellesom oko izlaska iz EU.

Pobjeda laburista donijela bi kratkoročni pad cijena britanskih dionica, procjenjuju u Goldman Sachsu, ali i kasniji rast zbog obećanja o proračunskim poticajima. Osim toga, došlo bi do rasprodaje državnih obveznica kojima bi prinos skočio između 30 i 50 baznih bodova.    

Komentirajte prvi

New Report

Close