Tehnološki kvartet nije uspio zanijekati da je špijunirao konkurente

Autor: Tomislav Pili , 30. srpanj 2020. u 22:00
Saslušanje putem videokonferencije trajalo je četiri sata/REUTERS

Analitičari smatraju da je vodstvo tehnološkog sektora prešutno priznalo da su godinama iskorištavali pristup podacima o konkurenciji.

Na željno iščekivanom saslušanju čelnika četiri velike američke tehnološke kompanije u Kongresu po pitanju zlouporabe tržišne moći mogle su se čuti očekivane teze tog sektora: nismo toliko veliki, konkurencija na tržištu je žestoka, a korisnici nas vole.

Međutim, ono što je ostalo neizrečeno možda je i zanimljivije, a to je prešutno priznanje da su Amazon, Google, Apple i Facebook godinama koristili svoju golemu tržišnu moć kako bi naštetili manjim konkurentima, ali i krajnjim korisnicima.

Svi su koristili prednosti

„Svi su oni sugerirali da su koristili prednosti svojeg pristupa golemoj količini podataka da bi vidjeli što njihovi konkurenti ili korisnici njihovih platformi rade“, ocjenjuje za Reuters Gene Kimmelman, savjetnik washingtonske neprofitne organizacije Public Knowledge.

„Iako to stvarno nisu mogli priznati, nisu mogli ni zanijekati“, dodaje Kimmelman. Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jeff Bezos iz Amazona,  izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, čije tvrtke imaju tržišnu vrijednost od oko pet bilijuna dolara, u saslušanju putem videokonferencije koja je trajala četiri sata, odgovarajući na pitanja kongresnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje tvrtke u online oglašavanju te poručili da podržavaju obje kampanje za američke predsjedničke izbore. Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima, iako je Amazon osnovao prije 26 godina.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i općenito zlouporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Republikanski političari su također tvrdili da tehnološka četvorka cenzurira njihove političke stavove.

5

bilijuna dolara tržišna je vrijednost četiri tehnološke kompanije koje su se našle na meti članova Kongresa

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristašama, a prethodno je predsjednik Donald Trump zaprijetio da će „unijeti pravdu“ u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio da ta internetska tražilica podržava obje kampanje. „Našem radu pristupamo nestranački“, dodao je Pichai. Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Facebookova Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni.

„Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti“, istaknuo je. Demokrat David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju „štetan ekonomski učinak“ te da njihova  tržišna prevlast „ubija male poduzetnike“. „Oni obeshrabruju poduzetništvo, uništavaju radna mjesta, podižu troškove i degradiraju kvalitetu.

Jednostavno, imaju previše moći“, poentirao je Cicilline. Tako je Google optužio za krađu online recenzija tvrtke Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želio znati pojedinosti na kojima se temelje takve objede. „Ponašamo se prema najvišim standardima“, poručio je te istaknuo da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg opravdavao je svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio “sićušna aplikacija za dijeljenje fotografija”, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija. Kongresnica iz države Washington Pramila Jayapal upitala je Zuckerberga je li Facebook ikada kopirao konkurente.

„Zasigurno smo prepravili značajke koje su ostali slijedili“, izjavio je Zuckerberg. Bezos pak nije zanijekao da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja.

„Ono što vam mogu reći jest da imamo politiku protiv korištenja podataka prodavača. Ali ne mogu vam jamčiti da ta politika nikada nije prekršena“, izjavio je Bezos na pitanje kongresnice Jayapal. „Da smo otkrili da je to netko prekršio, poduzeli bismo akciju protiv njih”, rekao je.

Amazon u ‘trgovini slatkišima’

Na to je Jayapal podsjetila Bezosa na izjave bivšeg Amazonova zaposlenika koji je opisao korištenje podataka prodavača kao „trgovinu slatkišima“ u kojoj svatko ima pristup čemu god želi.

U još jednom neugodnom trenutku za najbogatijeg čovjeka na svijetu kongresnica iz Georgije Lucy McBath pustila je Bezosu audiosnimku u kojoj vlasnica jedne trgovine ističe kako joj je Amazon zabranio pristup svojoj platformi bez ikakva valjana pojašnjenja.

„Smatram da to nije prihvatljivo, ali ne mislim da se to sustavno činilo“, uzvratio je Bezos. Najmanje neugodnih situacija tijekom saslušanja imao je predstavnik Applea.

Izvršni direktor Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store koji broji 1,7 milijuna aplikacija.

„S tim se ne slažem“, rekao je i objasnio da se programeri natječu, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation. Međutim, čak i kada su predstavnici tehnološke četvorke odbacivali tvrdnje kongresnika, to nije bilo odveć energično.

Primjerice, kada je Lucy McBath upitala Cooka zašto je Apple blokirao aplikaciju za elektroničke knjige Random Housea, on je izjavio kako se to moglo dogoditi zbog niza razloga. „Možda nije ispravno radila“, kazao je Cook.

Komentirajte prvi

New Report

Close