Talibanska propagandna ofenziva novi je problem za američke tehnološke divove

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2021. u 22:00
Twitterova pravila zabranjuju korištenje skupinama koje promoviraju terorizam/REUTERS

Facebook je zabranio postove, ali talibani i dalje koriste WhatsApp te objavljuju videe na YouTubeu dok njihov glasnogovornik na Twitteru ima stotinjak tisuća pratitelja.

Ekspresno talibansko preuzimanje Afganistana ne predstavlja problem samo zapadnim političarima, već i američkim društvenim mrežama koje se suočavaju s još jednim izazovom u sprečavanju govora mržnje.

Facebook je početkom tjedna potvrdio kako talibane smatra terorističkom skupinom te je zabranio sav sadržaj koji podržava islamiste na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži i ostalim platformama u njegovom vlasništvu.

WhatsApp prati situaciju

Međutim, talibani i dalje koriste Facebookovu aplikaciju WhatsApp za međusobnu komunikaciju. Glasnogovornik Facebooka izjavio je kako kompanija pozorno prati razvoj situacije u Afganistanu te će WhatsApp poduzeti mjere prema svakom računu za koji utvrdi povezanost s ekstremističkim skupinama.

To uključuje i gašenje računa. Slična je situacija i sa Twitterom koji su talibani koristili za svojevrsni prijenos uživo svojeg zauzimanja cijelog Afganistana.

Primjerice, talibanski glasnogovornik na toj društvenoj mreži ima stotinjak tisuća pratitelja. Na upit Reutersa o talibanskom korištenju Twittera, iz kompanije su podsjetili na svoje politike prema nasilnim organizacijama, ali nisu odgovorili na pitanje kako te organizacije klasificiraju.

Naime, Twitterova pravila zabranjuju korištenje mreže od strane skupina koje promoviraju terorizam ili nasilje prema civilima. Podsjetimo, Zapad se pribojava da će povratkom talibana na vlast u Afganistanu nakon 20 godina doći do kršenja ljudskih prava i prava žena te da će ta zemlja opet postati globalna teroristička baza.

S druge strane, talibanski dužnosnici javno tvrde kako žele miroljubive odnose s međunarodnom zajednicom i obećavaju zaštitu civilima.

Međutim, tretman talibana u virtualnom prostoru novi je izazov za društvene mreže koje su posljednjih mjeseci donijele nekoliko medijski vrlo popraćenih odluka koje su se ticale sprečavanja govora mržnje.

Sporna definicija

Možda i najkontroverznija među njima jest zabrana objavljivanja bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog njegova iniciranja nasilnih prosvjeda svojih pristaša na Kapitolu 6. siječnja. Zabranu je dobila i mjanmarska vojna hunta.

Najveće društvene mreže, osim što su često na meti kritika političara i regulatora zbog svoje rastuće političke i ekonomske moći, često ovise o državnim ili međunarodnim definicijama pojedinih organizacija i pojedinaca kako bi utvrdile komu smiju dopustiti korištenje.

Međutim, da to nije uvijek slučaj pokazuje i primjer YouTubea. Popularni video servis odbio je komentirati da li je talibanima zabranio objavljivanje videa, ali je naveo da se u provedbi pravila protiv nasilnih i kriminalnih skupina koristi popisom “Stranih terorističkih organizacija” (FTO).

Na toj listi koju objavljuje State Department talibani nisu navedeni kao teroristička skupina. Međutim, trenutna američka regulativa traži zamrzavanje imovine talibana u SAD-u, a američkim državljanima zabranjuje poslovnu suradnju s njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close