Potražnja za sada nadmašuje ponudu: Svijet očekuje nestašica kave

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2020. u 07:44
Krajem prošloga tjedna cijena pola kilograme sirove arabica kave dosegla je 1,21 dolar/Shutterstock

Pošiljke iz Kolumbije – značajnog proizvođača – privremeno bi mogle zaustavljene zbog mjera izolacije na snazi do 27. travnja.

Strahovanja da će pandemija koronavirusa dovesti do poremećaja u opskrbi podigla su cijene kave na svjetskom tržištu s najnižih razina u posljednjih nekoliko godina. Iako je poskupljenje s jedne strane loša vijest za prerađivače te krajnje potrošače, donijelo je prijeko potrebno olakšanje proizvođačima koji su zbog niske cijene bili na rubu propasti, piše CNBC.

Od 2016. godine cijena kave pala je za 30 posto u odnosu na prosječnu cijenu u prethodnih 10 godina, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za kavu (ICO) koja okuplja 49 država koje izvoze i uvoze kavu.

Skok od 10 posto

Primjerice, cijene sirove arabica kave u ožujku su se kretale iznad 1,12 dolara za pola kilograma, daleko ispod 3 dolara koliko je pola kilograma vrijedilo na vrhuncu 2011. godine. „Mnoštvo od 25 milijuna proizvođača kave širom svijeta bore se kako bi pokrili operativne troškove s obzirom da ulazne cijene nastavljaju rasti. Posljedično, prihodi farmi padaju i ugrožavaju životni standard farmera“, objavio je ICO u prošlotjednom izvješću.

Međutim, cijene arabice – najčešće uzgajane vrste – počele su nedavno rasti zbog bojazni hoće li proizvođači moći isporučiti dovoljne količine i hoće li one uspjeti doći do prerađivača, s obzirom na trenutno „zamrznuto“ globalno gospodarstvo. Tako je cijena brazilske arabice porasla 10 posto u odnosu na veljaču. Podsjetimo, Brazil je najveći svjetski proizvođač kave.

Terminski ugovori na kavu s kojima se trguje na burzi u New Yorku u ožujku su skočili gotovo 9 posto, dosegnuvši prosječnih 1,16 dolara za pola kilograma. Krajem prošloga tjedna cijena je dosegla i 1,21 dolar. Da se se mjere karantene zbog koronavirusa već odrazile na svjetske tokove kave svjedoči i objava ICO-a da bi pošiljke iz Kolumbije – još jednog značajnog svjetskog proizvođača – privremeno mogle bi zaustavljene zbog mjera izolacije.

Berba u travnju

Berba kave u Kolumbiji se uobičajeno odvija u travnju, no pitanje je koliko će uroda moći biti ubrano s obzirom na nedostatak radnika te zatvorene granice što onemogućuje dolazak sezonskih radnika-imigranata. U Kolumbiji su mjere izolacije na snazi do 27. travnja.

Komentirajući trenutnu općenitu situaciju na tržištu, ICO navodi kako „potražnja za sada nadmašuje ponudu, pa bi poremećaji, kako u berbi, tako i u transportu, mogli dovesti do privremenih nestašica, što bi kratkoročno dodatno povisilo cijenu“.

Primjerice, potrošnja kave u Francuskoj je skočila za 34,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u Italiji za 29,5 posto. Valja naglasiti i kako se u posljednjih mjesec i pol dana dio država odlučio za zabranu izvoza pojedinih poljoprivrednih kultura.

Čini se da kava nije iznimka. Pretpostavljaući takav razvoj situacije, uvoznici su počeli nabvljati dodatne količine kako bi stvorili zalihe, ističe Samuel Burman, analitičar Capital Economicsa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

oped glupa predpostavka nasih novinara

New Report

Close