Švicarski parlament odlučuje hoće li se kompanije progoniti zbog kršenja ljudskih prava i zagađivanja

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2020. u 21:59
Inicijativa je nastala 2016., a prikupila je podršku 100.000 građana/REUTERS

Radi se o Inicijativi za odgovorno poslovanje (KVI) koja je nastala 2016. godine kao rezultat švicarske izravne demokracije, a prikupila je podršku 100.000 građana.

Pred zastupnike švicarskog parlamenta danas će doći narodna inicijativa koja zahtijeva kazneni progon za kompanije koje krše ljudska prava i zagađuju okoliš.

Radi se o Inicijativi za odgovorno poslovanje (KVI) koja je nastala 2016. godine kao rezultat švicarske izravne demokracije, a prikupila je podršku 100.000 građana. Tolika je podrška dovoljna da se u Švicarskoj raspiše referendum.

Tamošnji ustav propisuje kako zastupnici imaju pravo oblikovati alternativni prijedlog narodnoj inicijativi. Ako se pokretači inicijative slože s parlamentarnim prijedlogom, on postaje zakon.

U slučaju da ga odbiju, o inicijativi u izvornom obliku odlučivat će se na referendumu. Ankete pokazuju da bi inicijativa bila prihvaćena s obzirom da je podržava 78 posto birača.

No, pitanje je hoće li se zastupnici uspjeti dogovoriti s obzirom da se radi o vrlo osjetljivom pitanju. KVI, naime, predviđa, da kompanije sa sjedištem u Švicarskoj budu pravno odgovore i „krive dok im se ne dokaže nevinost“ za kršenje ljudskih prava ili zaštite okoliša bilo gdje u svijetu, čak i u sklopu svog opskrbnog lanca.

Drugim riječima, i dobavljač koji zagađuje okoliš ili krši ljudska prava može švicarsku kompaniju dovesti u probleme sa zakonom.

Kritičari ističu kako bi takav zakon uveo pravnu odgovornost za kršenja na koje švicarske kompanije ne mogu utjecati, a Švicarsku bi pretvorio u aktivističko središte za ucjenjivanje nekih od najvećih svjetskih multinacionalnih kompanija.

Zagovornici uzvraćaju da bi inicijativom Švicarska stala na čelo globalne promjene, prisiljavajući kompanije da dobro provjere s kime posluju.

Komentirajte prvi

New Report

Close