Švicarska središnja banka planira i dalje braniti minimalni tečaj franka prema euru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2013. u 13:48
Photo: EPA/LUKAS LEHMANN

Švicarsko gospodarstvo raste brže nego što se očekivalo ali izvoz je prošlog mjeseca pao 5,2 posto pa banka i dalje zazire od poteza koji bi eventualno potaknuli jačanje domaće valute

Švicarska središnja banka (SNB) objavila je danas da mogućnost jačanja franka i rizici za gospodarstvo još uvijek predstavljaju dovoljno snažan razlog za zabrinutost da banka ustraje u obrani definiranog minimalnog tečaja domaće valute prema euru.

Švicarsko gospodarstvo raste brže nego što se očekivalo ali izvoz je prošlog mjeseca pao 5,2 posto pa banka i dalje zazire od poteza koji bi eventualno potaknuli jačanje domaće valute, s obzirom na snažne oscilacije na međunarodnim tržištima.

SNB je potvrdio prognozu o rastu švicarskog gospodarstva u ovoj godini za jedan do 1,5 posto. Očekuju pritom slabljenje aktivnosti u drugom tromjesečju, nakon neočekivano dobra prva tri mjeseca.

"Jačanje švicarskog franka ugrozilo bi stabilnost cijena i imalo bi ozbiljne posljedice po švicarsko gospodarstvo", kazao je guverner SNB-a Thomas Jordan na konferenciji za novinstvo, održanoj nakon redovnog tromjesečnog sastanka bančinog odbora za monetarnu politiku.

"SNB je po potrebi spreman braniti minimalni tečaj franka i kupovinama neograničenih iznosa inozemnih valuta i dodatnim mjerama koje okolnosti nalažu2, naglasio je.

Banka je odredila minimalni tečaj franka prema euru od 1,20 franaka za euro u rujnu 2011., navodeći kao razlog opasnost pada cijena i recesije, budući da je jaki franak ugrozio izvoznike i turističku industriju.

SNB po Jordanovim riječima ne namjerava signalizirati promjenu u tonu priopćenja izostavljanjem obećanja da će banka "krajnje odlučno" braniti minimalni tečaj franka, kao što je učinio nakon prethodnog zasjedanja.

Ulagači i dalje kupuju franak u potrazi za sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima a proteklih su tjedana oscilacije na financijskih tržištima ponovo ojačale, podsjetio je guverner Jordan. Očekuje ipak da će švicarska valuta u narednim tromjesečjima dodatno oslabiti.

Po njemu je zasada teško reći kako će središnje banke širom svijeta reagirati na najavu američke središnje banke o promjeni monetarne politike. Guverner Feda Ben Bernanke jučer je izjavio da američko gospodarstvo raste dovoljno snažno da banka počne smanjivati program poticaja već u nastavku ove godine.

Guverner SNB-a naglasio je također da ne može predvidjeti kada će nastupiti promjena ciklusa u kamatnim stopama u Europi. Što se pak tiče Švicarske, promjena je po njemu stvar tako daleke budućnosti da u SNB-u još uopće nisu razmišljali o tome kako bi trebali obavijestiti javnost o takvoj odluci.

Komentirajte prvi

New Report

Close