Švedska krajem rujna ukida skoro sva epidemiološka ograničenja

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2021. u 22:00
Dvije trećine Šveđana starijih od 16 godina u potpunosti je cijepljeno/REUTERS

Švedska je bila izuzetak u nošenju sa zarazom, izbjegavši stroge karantene tijekom pandemije i oslanjajući se na dobrovoljne preporuke po pitanju fizičke distance i higijene.

Švedska će krajem mjeseca ukinuti gotovo sve zabrane i ograničenja uvedene zbog koronavirusa, objavila je vlada. S obzirom na to da je većina odraslih cijepljena, Švedska je postupno olakšala neke mjere tijekom ljeta.

I dok je broj zaraženih rastao proteklih tjedana uslijed brzog širenja zaraznije delta varijante, broj smrtnih slučajeva i dalje je nizak.

Švedska je bila izuzetak u nošenju sa zarazom, izbjegavši stroge karantene tijekom pandemije i oslanjajući se na dobrovoljne preporuke po pitanju fizičke distance i higijene.

Međutim, javna okupljanja poput koncerata, sportskih događaja i mjesta poput kafića i restorana mogla su raditi samo pod strogim pravilima ograničenog broja ljudi, što će biti uklonjeno 29. rujna.

Preporuka da se radi od doma ostat će i dalje. “Važna poruka je da sada poduzimamo daljnje korake u povratku svakodnevnom životu”, rekla je ministrica zdravstva i socijalne politike, Lena Hallengren. “Naš pogled je uvijek bio taj da restrikcije treba ukinuti što je prije moguće”.

Hallengren je rekla da vlada također razmatra mogućnost potvrda o cijepljenju za neke aktivnosti, iako se nadala da one neće biti potrebne.

Oko 70 posto Šveđana starijih od 16 godina u cijelosti je cijepljeno. Švedska je imala više smrti po broju stanovnika nego njezini nordijski susjedi, no manje nego puno veće europske zemlje koje su uvodile stroge karantene.

Komentirajte prvi

New Report

Close