Sve više pristaša oporezivanja financijskih transakcija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2012. u 17:58
Algirdas Šemeta (Foto: Epa)

Europski povjerenik za poreze izjavio je da je broj zemalja koje podupiru oporezivanje financijskih transakcija porastao na jedanaest.

Europski povjerenik za poreze Algirdas Šemeta izjavio je u utorak da broj zemalja koje podupiru oporezivanje financijskih transakcija porastao na jedanaest, čime su se povećali izgledi za uspjeh te kontroverzne inicijative.

"Još četiri zemlje članice namjeravaju pristupiti proširenoj suradnji, što znači da smo došli do brojke '11'", kazao je Šemeta nakon sastanka ministara na kojem su se Italija, Španjolska, Slovačka i Estonija pridružile zagovornicama uvođenja takvog poreza, kazali su izvori.

Uvjet za aktiviranje mehanizma 'proširene suradnje' jest potpora minimalno devet zemalja, koje potom moraju razraditi i usuglasiti detalje predložene inicijative da bi potom konačnu verziju njihova prijedloga trebale odobriti i ostale članice EU-a.

Navedene četiri zemlje poduprle su incijativu o tom porezu na jednom okruglom stolu koji su mediji tek djelomično 'pokrivali'. Prošireni popis zemalja potvrdili su glasnogovornici vlada Italije i Cipra koji trenutno predsjeda EU-om. Novopridošlice će sada uputiti Europskoj komisiji zahtjev da izradi odgovarajući prijedlog zakona i time se pridružiti prvotnim predlagateljima Francuskoj i Njemačkoj, te Austriji, Belgiji, Grčkoj, Portugalu i Sloveniji.

Šemeta je istaknuo da "zemlje članice moraju biti svjesne da je sporazum o porezu za financijske transakcije zasebno pitanje o kojem treba ovdje razgovarati", s obzirom na neslaganja oko toga trebaju li se odgovarajući porezni prihodi slijevati u zajednički proračun eurozone ili ostati u proračunima zemalja-članica.

Inicijativi za oporezivanje financijskih transkacija suprotstavlja se u prvom redu Velika Britanija, gdje se nalazi i najveći financijski centar u Europi. Britanski ministar George Osborne kazao je da neće priječiti uvođenje poreza, ali je upozorio da će London tek nakon proučavanja konkretnog prijedloga moći signalizirati zeleno svjetlo za njegovu provedbu u drugim zemljama EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close