Sve klimavija talijanska vlada donijela ekonomski plan

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Kabinet donio uredbu o smanjenju poreza i ojačavanju investicija.

Rano ujutro u srijedu talijanska vlada odobrila je plan ekonomskog rasta na sjednici koja je ponajprije pokazala duboke podjele među koalicijskim partnerima i potakla špekulacije da se ovoj vladi bliži kraj. O kakvom se sukobu na političkoj sceni radi dovoljno govori naslovnica dnevnog lista La Repubblica koja kaže “Sada je i službeno – postoje dvije vlade”.

Dvojica potpredsjednika vlade, Luigi Di Maio iz antisistemskog Pokreta pet zvijezda (M5S) te Matteo Salvini iz desničarske Lige, javno govore kako su voljni nastaviti koalicijsku suradnju, ali ne pokazuju ni najmanje volje za postizanje kompromisa oko sudbine ministra prometa koji se našao u središtu korupcijskog skandala. Naime, član Lige i Salvinijev ekonomski savjetnik Armando Siri pod istragom je tužiteljstva zbog navodnog primanja mita od 30.000 eura od poduzetnika Paola Arate kako bi u vladi promovirao i lobirao za interese Aratove tvrtke koja se bavi obnovljivim izvorima energije.

Prema navodima tužiteljstva koje prenose talijanski mediji, Siri je snimljen kako dogovara mito sa Aratom. Ministar je odbacio sve optužbe, a Matteo Salvini ne želi ni čuti o njegovoj ostavci tvrdeći kako Siri uživa njegovo puno povjerenje. U takvim okolnostima vlada je donijela “uredbu o rastu” koja poziva na smanjenje poreza, ojačavanje investicija te pojednostavljivanje procedura javne nabave. Uredba omogućava vladi i da stekne udjel u bilo kojoj tvrtki koja će spašavati nacionalnog zračnog prijevoznika Alitaliju.

Spašavanje te kompanije prioritet je za Rim s obzirom na potencijalno velika otpuštanja. Reuters prenosi kako je kabinet proširio i bazu štediša banaka koje mogu biti kompenzirane zbog nedavne bankovne krize. Odštetu sada mogu dobiti pojedinci s godišnjim prihodima do 35.000 eura i imovinom do 200.000 eura, a ne 100.000 eura kao što je bilo do sada.

Komentirajte prvi

New Report

Close