Povlači se pet opasnih proizvoda

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2019. u 12:44
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na tržištu BiH pronađeni su mikser za hranu, stol, dječja lutka, mišići za plivanje, te biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike.

Riječ je o mikseru za hranu marke “Houm” (Home KMX-3605-KH), čija je zemlja porijekla Kina, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Termoplastični materijali proizvoda nisu dovoljno otporni na vatru, što može dovesti korisnike u opasnost od požara i opeklina, a nije ni usklađen s Naredbom o električnoj opremi i standardom. Stol “Donantracite”, porijeklom iz Italije, predstavlja ozbiljan rizik od ozljede jer nema odgovarajuću izdržljivost, a ne ispunjava ni sigurnosne zakone.

Lutka “Beautiful fashion friends” iz Kine, predstavlja kemijski rizik jer sadrži određenu supstancu, koja nije u skladu s odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Rukavice za plivanje marke ROIG 18RTC1504 14h21 iz Kine, predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer nisu usklađeni s Naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i standardom. Kod ovih rukavica sigurnosni ventili nisu u funkciji, komore zadržavaju manje od 50 posto originalnog pritiska te su nedovoljno otporne na probijanje, navode iz Agencije.

Biciklistička kaciga (Solstice Casque, Bontrager), čija je zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda. Kaciga nije usklađena s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve iz standarda, a uočena je i nedovoljna apsorpcija udara s oštećenjima konstrukcije proizvoda.

Svi uvoznici ovih proizvoda poduzeli su mjere povlačenja s tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close