Superračunalo analiziralo Covid-19: Virus ima jedan posebno podmukli trik

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2020. u 11:48
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kad se Covid-19 učvrsti u tijelu, stvari počinju biti zanimljive.

Ranije ovog ljeta, superračunalo Summit ili OLCF-4 u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju, pokušavalo je obraditi podatke više od 40.000 gena iz 17.000 genetskih uzoraka kako bi se bolje razumio Covid-19. Riječ je o IBM-vom superračunalu, koje je do lipnja bilo najbrže superračunalo na svijetu. Trebalo mu je više od tjedan dana da analizira 2,5 milijardi genetskih kombinacija.

Kompjutor je otkrio nešto što možemo nazvati Eurekom! – rekao je vodeći istraživač i glavni znanstvenik na Oak Ridgeu dr. Daniel Jacobson.

Kako pišu 24 sata, otkrio je novu teoriju kako Covid-19 utječe na tijelo – hipotezu bradikinina. Ona objašnjava mnoge aspekte bolesti, uključujući i najbizarnije simptome. Također nam nudi više od 10 potencijalnih oblika liječenja koje je FDA već odobrio. Ti su rezultati objavljeni u časopisu eLife početkom srpnja.

Prema istraživanju, infekcija Covid-19 obično započinje kada virus uđe u tijelo putem ACE2 receptora u nosu (za koje je poznato da ih baš u nosu ima u izobilju). Virus zatim prolazi kroz tijelo, ulazeći u stanice na drugim mjestima gdje je također prisutan ACE2: u crijevima, bubrezima i srcu. To vjerojatno objašnjava barem neke od srčanih i gastrointestinalnih simptoma bolesti.

No, kad se Covid-19 učvrsti u tijelu, stvari počinju biti zanimljive.

Prema analizi, Covid-19 se ne smiruje s tim da jednostavno zarazi stanice koje već imaju ACE2 receptore. ACE2 (enzim za pretvorbu angiotenzina 2) je enzim prikačen na stanične membrane stanica u plućima, arterijama, srcu, bubrezima i crijevima. Umjesto toga, on aktivno napada druge sustave u tijelu, navodeći ih da pojačaju razinu ACE2 receptora na mjestima gdje su oni obično izraženi na niskoj ili srednjoj razini, uključujući i pluća. Taj enzim se smatra ‘ulaznom točkom’ za korona virus.

Covid-19 ima još jedan posebno podmukli trik: Podaci iz ovog istraživanja pokazuju da se povećava proizvodnja hijaluronske kiseline (HLA) u plućima. HLA se inače često koristi u sapunima i losionima zbog sposobnosti da apsorbira više od 1000 puta veću težinu od tekućine. Kad se dogodi u plućima koja su se napunila tekućinom, rezultati su katastrofalni: Stvara se hidrogel koji nekim pacijentima može napuniti pluća. Prema Jacobsonu, kad se to jednom dogodi, ‘to je poput pokušaja disanja kroz žele’.

To može objasniti zašto su se respiratori pokazali manje učinkovitima u liječenju napredovalog slučaja Covid-19 nego što su liječnici prvotno očekivali na temelju iskustava s drugim virusima, pišu 24 sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close