Capak: “Prema matematičkim modelima doći će do značajnog pada novooboljelih, znamo i kada”

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2020. u 10:42
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Krunoslav Capak rekao je kako novih žarišta nema, te da je među oboljelima veći broj onih koji su već u samoizolaciji. 

U Hrvatskoj je ukupno aktivno 2566 slučajeva zaraze koronavirusom, a od jučer imamo 311 novih slučajeva zaraze, a 4 osobe su preminule.

Krunoslav Capak rekao je kako novih žarišta nema, te da je među oboljelima veći broj onih koji su već u samoizolaciji.

Kazao je i kako se uskoro očekuje značajan pad broja novozaraženih.

“Postoje određeni matematički modeli koji unosom podataka o novooboljelima, R0 koji se računa i drugi parametri- broja zaraženih, mobilnosti… Različiti modeli uključuju različite parametre.

Model koji koristimo u HZJZ, a isto tako koristimo i druge modele i matematičare koji nam naprave procjenu, već neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne o tome da će broj biti ispod 200 ili 100.

Koliko će to biti i kada će doći na prihvatljivu razinu, to ćemo vidjeti, jer će se procjene susretati s novooboljelim slučajevima koji nisu u njoj. Sadašnji R0 predviđa pad. To su matematički modeli koji se mogu poremetiti novim događajima, žarištima, i neočekivanim brojem oboljelih, stoga u računicu treba ubaciti nove brojke. Sredinom rujna i početkom listopada očekujemo značajan pad, no naglašavam da je to model”, kazao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close