Studija pokazala koliko su učinkovita kineska cjepiva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2021. u 12:21
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Studija nije uspjela odgovoriti na pitanje mogu li cjepiva prevenirati asimptomatske slučajeve zaraze, što zahtijeva praćenje pomoću viroloških i seroloških testova”, rečeno je.

Dva cjepiva protiv covida-19 kineskog Sinopharma pokazala su više od 70 posto učinkovitosti protiv simptomatskih slučajeva, no ostaje nejasno koliko štite protiv teških ili asimptomatskih slučajeva, prema prvim detaljnim rezultatima velike studije.

Cjepivo koje je razvila podružnica Sinopharma iz Wuhana bilo je 72.8 posto učinkovito protiv covida-19 barem dva tjedna nakon prve doze, prema privremenim rezultatima, pokazala je u srijedu studija objavljena u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association.

Ovo je nešto bolje od stope od 72.5 posto koju je kompanija objavila u priopćenju u veljači.

Još jedno cjepivo koje je razvio institut u Pekingu povezan sa Sinopharmom, a kojem je ovaj mjesec Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala hitno odobrenje, pokazalo je 78.1 posto učinkovitosti, piše u časopisu.

Rezultati se temelje na procjeni preko 142 simptomatska slučaja u istraživanju koje je uključivalo više od 40.000 sudionika, od kojih je 26 primilo cjepivo iz Wuhana, a 21 cjepivo iz Pekinga, rečeno je.

“Među sudionicima su bila samo dva ozbiljna slučaja covida-19, tako da se ne mogu povlačiti zaključci o prevenciji ozbiljnih slučajeva”, rečeno je.

“Studija nije uspjela odgovoriti na pitanje mogu li cjepiva prevenirati asimptomatske slučajeve zaraze, što zahtijeva praćenje pomoću viroloških i seroloških testova”, rečeno je.

U istraživanju, provedenom u zemljama koje uključuju Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, nisu sudjelovale trudnice i mlađi od 18 godina, dok su podaci bili nepotpuni za starije osobe i one s kroničnim bolestima, rekli su istraživači.

Rezultati dobiveni u istraživanjima u Egiptu i Jordanu bit će uključeni u finalnu analizu, rekli su istraživači.

Komentirajte prvi

New Report

Close