Stopa inflacije u Estoniji dosegla 20 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2022. u 22:00
Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 17 posto/Reuters

U travnju potrošačke cijene porasle su 18,8 posto.

Inflacija u Estoniji dosegnula je u svibnju 20 posto, potaknuta poskupljenjem režija, ali i dvoznamenkastim rastom cijena dobara i usluga, pokazali su u utorak podaci estonskog statističkog ureda.

U travnju potrošačke cijene porasle su 18,8 posto. Estonija je u prošlom mjesecu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena među članicama eurozone, za 20,1 posto, iskazano harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava usporedbu.

Prema podacima estonskog statističkog ureda, cijene dobara porasle su u svibnju 15,7 posto, a cijene usluga 28,8 posto.

“U usporedbi sa svibnjem 2021., na indeks potrošačkih cijena najviše su utjecale promjene cijena režija, čiji je udio u ukupnom rastu indeksa bio veći od 40 posto”, rekla je glavna analitičarka Statistics Estonije Viktoria Trasanov.

Cijene električne energije za kućanstva više su nego udvostručene, cijene toplinske energije porasle su za 61,2 posto, a cijene krutih goriva za 67,3 posto, istaknula je Trasanov. Cijena plina za kućanstva više je nego utrostručena.

Troškovi stanovanja na godišnjoj su razini porasli 63 posto, a cijene prijevoza za 27 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića te hotelskog smještaja i ugostiteljskih usluga u kafićima i restoranima porasle su za 17 odnosno za 13,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close