Što srbijanski mediji kažu o posjetu hrvatskog premijera?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2013. u 11:10
Z.Milanović (Epa)

Naglašava se da do posjeta dolazi na inicijativu hrvatskog premijera, a kao teme razgovora navode se ekonomska, bilateralna i regionalna suradnje, te dogovori o suradnji na putu prema Europskoj uniji.

Srbijanski mediji pridaju veliku pozornost današnjem sastanku premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića u Beogradu i naglašavaju da je riječ o prvom službenom dolasku novog hrvatskog premijera u Srbiju otkad je na čelu vlade, ali i da će posjet imati radni karakter.

U izvješćima se naglašava očekivanje da će susret Dačića i Milanovića pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, ali se ne prognoziraju posebno visoki dometi današnjeg sastanka, budući su odnosi dviju zemalja posljednjih više od pola godinu u zastoju. Naglašava se da do posjeta dolazi na inicijativu hrvatskog premijera, a kao teme razgovora navode se ekonomska, bilateralna i regionalna suradnje, te dogovori o suradnji na putu prema Europskoj uniji (EU). Međutim, mediji ostavljaju otvorenom i mogućnost da se ovaj susret iskoristiti "za raspravu i o teškim temama iz ratne prošlosti: međusobnim tužbama za genocid, nestalima, imovini".

Predsjednica parlamentarnog odbora za eurointegracije Milica Delević u jutarnjem je dnevniku Radio-televizije Srbije istaknula da je susret "utoliko važniji" jer su se na političkoj sceni obje države promijenili akteri, a posebno, kako je rekla, "nakon izazova proisteklih iz oslobađajućih presuda hrvatskim generalima na sudu u Haagu". Ona je ocijenila kako "postoji dosta oblasti za napredak u suradnji", posebno istaknuvši eurointegracije jer je u tom procesu "Hrvatska znatno odmakla u odnosu na Srbiju", pa njezina iskustva mogu Beogradu biti vrlo korisna. Delević je u izjavi za RTS ukazala i da se u kontekstu regionalne suradnje i odnosa prema susjedima na Hrvatsku, kao buduću članicu EU, iz Unije obraća pozornost i procjenjuje njena "sposobnost rješavanja problema".

U najavama susreta premijera Hrvatske i Srbije mediji citiraju i izjavu bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića hrvatskom tisku da je "na Zagrebu i Beogradu velika odgovornost za unapređenje političke, sigurnosne i gospodarske suradnje", te da bi bila "velika stvar" kada bi se stvorila klima koja će pridonijeti rješavanju problema. Dolazak premijera Hrvatske u Beograd, inače, ne prate vidljivo pojačane mjere sigurnosti, a ispred Palače Srbije, gdje će susret biti održan, nema crvenog tepiha niti su istaknute državne zastave jer je, kako izvještava RTS, riječ o "radnom, a ne službenom posjetu".

Sastanak Dačića i Milanovića počet će u 12 sati, trajat će, kako je predviđeno, dva sata, a premijer Hrvatske će se kasnije popodne sastati sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji u veleposlanstvu RH u Beogradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close