Stariji radnici za Mercedes i BMW ‘vredniji su od zlata’ i za to imaju jako dobro objašnjenje

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2018. u 07:56
Foto: Press Association/PIXSELL/Fotolia

Uz olakšavanje radnih uvjeta, Mercedes je pokrenuo video platformu na kojoj starije kolege uče mlađe složenijim radnim zadacima.

Stariji radnici nisu uteg, već vrijednost za kompaniju – glavna je misao kampanje koje je počeo provoditi Mercedes, a sličan stav imaju i u njegovu glavnom konkurentu, bavarskom BMW-u.

Predrasude da su stariji radnici prespori, neprilagodljivi, zaboravljivi i često na bolovanju u Mercedesu pokušavaju razbiti čak i izložbom koju je do sada posjetilo 80.000 ljudi, piše Reuters.  Posjetitelji prilikom ulaska na izložbu mogu izabrati hoće li ući kroz vrata za "mlade" ili "stare". Odabirom vrata ponuđeni su testovi pamćenja, ravnoteže, sposobnosti timskog rada i fizičkih sposobnosti. Idejni začetnik izložbe Mercedesov je direktor proizvodnje Markus Schäfer.

"Mnoge predrasude u vezi starenja već dugo nisu u modi. Svaka dob ima potencijal… dobna raznolikost znači raznolikost iskustva, perspektiva i novih ideja", ističe Schäfer. Osim izložbe, Mercedes je uveo još nekoliko inicijativa koje imaju za cilj promoviranje suradnje između starijih i mlađih kolega i olakšavanje rada. Pokrenuta je korporativna video platforma na kojoj stariji radnici pokazuju mlađima kako izvršiti složenije radne zadatke. Radnici stariji od 50 testiraju egzoskelete koji smanjuju opterećenje tijela prilikom rada s uzdignutim rukama.

 

35 posto

zaposlenika BMW-a do 2020. bit će starije od 50 godina

Kako se približavaju mirovini, radnicima je omogućen rad na pola radnog vremena. U BMW-u su u pogone postavili drvene podove kako bi smanjili opterećenje koljena, a tijekom smjene radnici se izmjenjuju na radnim pozicijama kako bi se izbjegao pretjeran broj repetitivnih pokreta tijela. Primjeri Mercedesa i BMW-a pokazuju koliko su njemačke kompanije postale svjesne posljedica starenja stanovništva.

Prosječna dob 136.000 Mercedesovih radnika u Njemačkoj je 44,7 godina. U BMW-u očekuju da će udjel radnika starijih od 50 godina s 25 posto u 2014. porasti na 35 posto do 2020. godine. Broj radno aktivnih Nijemaca do 2030. smanjit će se za dva milijuna, a nedostatak radnika otkida gospodarstvu 0,9 posto od godišnjeg rasta.

"Kompanije sistematičnije ulažu u starije radnike iznad 50 jer je jasno da ne dolazi dovoljno mladih s kvalifikacijama", kaže Andre Schleiter, demografski stručnjak Zaklade Bertelsmann. Inicijative privatnog sektora, ali i vlade već daju rezultate – Njemačka trenutno ima jednu od najvećih stopa zaposlenosti starijih u Europi.  

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close