Stari njemački rudnici režu ovisnost o Kini

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2023. u 22:00
Rudnik Käfersteige na rubu Schwarzwalda bio je napušten 27 godina/REUTERS

Njemačka revitalizacijom napuštenih nalazišta povećava proizvodnju rijetkih metala.

Želja njemačke vlade da što više smanji ovisnost o rijetkim metalima rezultira revitalizacijom starih, napuštenih rudnika. Kako piše Financial Times, rudnik Käfersteige na rubu Schwarzwalda bio je napušten 27 godina.

No, sada ga opet namjerava eksploatirati kompanija Deutsche Flussspat, otkriva direktor Simon Bodensteiner. Naime, Käfersteige leži na, vjeruje se, najvećem europskom nalazištu flourita, “mlađeg brata litija” kako još zovu taj mineral koji je ključna komponenta baterija za električne automobile.

Prosječna baterija sadrži i do 10 kilograma tog minerala. Njemačka ga trenutno uvozi iz Meksika. Međutim, Berlin priželjkuje samodostatnost, ne samo što se tiče flourita, već i ostalih ruda koje njemačko gospodarstvo treba u zelenoj tranziciji.

“Trebamo iskoristiti potencijal koji imamo i dokazati da je zeleno i održivo rudarstvo moguće”, kazala je Franziska Brantner, državna tajnica ministarstva gospodarstva. “Povijesno gledano, Njemačka je uvijek bila država koja je proizvodila sirovine”, dodala je Brantner.

Bojazan od sukoba Zapada s Kinom oko Tajvana samo je intenzivirao želju SAD-a i EU-a da smanje ovisnost o Kini kao vodećem dobavljaču rijetkih metala. Primjerice, EU iz Kine uvozi 72 posto rijetkih metala potrebnih u proizvodnji računala, mobitela i električnih automobila.

Poučeni iskustvom kada je Rusija nakon invazije na Ukrajinu prekinula dotok plina prema Europi, njemački poslovni čelnici tvrde kako najveće europsko gospodarstvo mora čim prije izbjeći sličnu zamku kada su u pitanju rijetki metali.

“Ovisniji smo o Kini u nekim rijetkim metalima nego što smo bili o ruskom plinu. I to je golemi rizik”, ističe Matthias Wachter iz udruge poslodavaca BDI. Njemačka je samo 2021. iz Rusije uvozila 98 posto nikl-oksida, a iz Kine 83 posto germanija i galija. Što se tiče flourita, izvozi ga tek mala skupina država, a europska proizvodnja pokriva tek trećinu potreba, kaže Simon Bodensteiner.

Projekcije tvrtke kojoj je na čelu govore da bi europske potrebe sa 755.000 tona u 2020. trebale narasti na 1,1 milijun tona do kraja ovog desetljeća. Rudnik Käfersteige nakon 2029. proizvodit će 100.000 tona godišnje i tako zadovoljiti 40 posto njemačkih potreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close