Srpski Fiat propada, radnici opet na prisilnom odmoru

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2015. u 09:02
Prekidi proizvodnje najavljeni su sve do kraja ove godine

Bez novog modela ili novog tržišta neće se ni povećati proizvodnja u Fiatu, što najviše i brine 5000 zaposlenih.

Vodeći srpski izvoznik, kragujevački proizvođač automobila Fiat Chrysler Automobiles Srbija (FCA) i dalje čeka dobivanje novog modela i ishod pregovora o bescarinskom izvozu modela Fiata 500L na rusko tržište. Sada je u Fiatovoj tvornici u Kragujevcu opet smanjena proizvodnja pa zaposleni ponovno imaju neradne dane što je znatno utjecalo i na njihove mjesečne zarade.

Dnevnica zaposlenima u Fiatu je neradnim danima smanjena pa tada dobivaju 65% od pune zarade. Naravno, neradni dani, prekidi u proizvodnji, neostvarena obećanja o dobivanju novog modela kao i izvozu na nova tržišta poput ruskog, prilično su zabrinuli radnike u srpskoj tvornici automobila. "Najveći je problem što smo pokušavali da se država kao suvlasnik 33% dionica FCA aktivno uključi. Zbog toga smo još od 2014. godine stalno pisali i premijeru i predsjedniku države, jer je stvarno stanje takvo da proizvodnja neće biti povećana bez novog modela ili nekog novog tržišta", kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fiatu.

 

2500kn

prosječna je plaća radnika u kragujevačkoj tvornici

"Jedan ili dva tjedna tijekom mjeseca otpadnu i onda dolazimo u takvu situaciju da smo s plaćama ispod državnog proseka, tako da naši radnici sada imaju plaću nešto ispod 40.000 dinara (oko 2500 kuna), što je apsolutno nedovoljno za normalan život, a to je posebno nedopustivo u jednoj multinacionalnoj kompaniji koja je na svjetskom glasu", dodaje Zoran Marković. Premda je tvornica u Kragujevcu projektirana da proizvodi 300.000 jedinica, odnosno vozila, trenutno se u pogonima radi s jedva trećinom kapaciteta, ali uprava tvornice nije se željela oglasiti u povodu učestalih prekida u proizvodnji. Radnici Fiata sve češće imaju neradne dane, a prekidi u proizvodnji trajat će do kraja godine. Bez novog modela ili novog tržišta neće se ni povećati proizvodnja u Fiatu, što najviše i brine 5000 radnika.

Na pregovorima u Moskvi prošlog tjedna, predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u razgovoru s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da očekuje kako će problem izvoza Fiatovih vozila u zemlje Euroazijske unije biti otklonjen. Vučić je vijest o Fiatu, odnosno bescarinskom izvozu kontingenta od 10.000 vozila, prenio novinarima poslije sastanka s Putinom. Vučić je naveo da je ruskom predsjedniku ponovno ukazao na pitanje izvoza Fiatovih automobila na rusko tržište.  "Istaknuo sam da smo dobili informaciju kako je izvoz automobila iz Srbije problem za Kazahstan, pretpostavljam zbog vozila koji oni proizvode. Predsjednik Putin je rekao da će razgovarati i da misli da će taj problem biti otklonjen", rekao je Vučić. 

Treće tromjesečje

Gubici 300 mil. eura

Grupacija Fiat Chrysler Automobiles zabilježila je gubitak od 300 milijuna eura u trećem tromjesečju unatoč dobrim rezultatima u sjevernoj Americi i oporavku u Europi, prije svega zbog troškova povlačenja neispravnih vozila. FCA je izgubio novac jer je iz svojih globalnih rezervi povukao 602 milijuna eura kako bi se nadoknadili troškovi povlačenja vozila, prije svega na američkom tržištu. Grupa objašnjava da će trošak tih povlačenja "najvjerojatnije podići cijene proizvoda kako bi se održala profitabilnost kompanije." To je svakako još jedna vrlo loša vijest za kragujevačku tvornicu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

…..kod nas sve više posla….jučer razgovarala s HZZ om …rekli su – da imaju toliko otvorenih
radnih mjesta , da će one koji se prijave, pozvati momentalno….
Romi se zapošljavaju…..mladi Romi ,koji su pismeni i imaju osnovnu školu ili srednju,
pozivaju se na poslove u firme sa solidnom plaćom…..zato, otvarajte tvornice i dajte
narodu posla-…to je sve što nam treba..

HA HA HA i sad ste vi otkrili toplu vodu

ah pero 7 ah. u kojoj se tvornici i na kojoj lokaciji proizvode plastični dijelovi za automobile.

PD ,

zašto ste toliko opsjednuti Yugokomšijama s Balkana ?

Okrenite se malo prema EU i Regiji Jadran – Baltik.

New Report

Close