Srbija dobiva treću međunarodnu zračnu luku

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2019. u 07:48
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Osim za putovanje, novi aerodrom je važan i za izvoz njemačkih i turskih kompanija koje otvaraju tvornice u Kraljevu.

Potpisivanje ugovora o korištenju dijela aerodroma Morava u Lađevcima za civilni i vojni promet, krajem prošlog tjedna u Kraljevu, obradovalo je stanovnike tog kraja, kao i najava da će aerodrom biti otvoren krajem lipnja ove godine, pišu Večernje novosti.

"Uložit ćemo 8,4 milijuna eura da se produži pista kako bi mogao sletjeti i Boing 737", rekao je u Kraljevu Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Aerodrom Morava udaljen je dvadesetak kilometara od Kraljeva, i nakon Beograda i Niša, postat će treća međunarodna zračna luka u Srbiji.

Značajan korak za turizam
"Otvaranje civilnog aerodroma u interesu je i Kraljeva, ali i okolnih gradova i općina. Na taj način omogućit ćemo njemačkom Leoniju i turskoj kompaniji Eurotai, koji će uskoro otvoriti svoje tvornice u Kraljevu i zaposliti nekoliko tisuća radnika, kao i domaćim kompanijama, da svoju robu izvoze preko aerodroma Morava. Olakšat će se i izvoz naše rakije, šljiva, jabuka i malina u inozemstvo", rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

 

8,4 milijuna

eura država će uložiti u produženje piste na Moravi

Vojni aerodrom u Lađevcima, u dolini Zapadne Morave, izgrađen je 1967. godine, a službena inicijativa za promjenu njegovog statusa u mješoviti, odnosno vojno-civilni, pokrenuta je još 2001. godine. Radovi na aerodromu započeti su 2008. i do sada su izgrađeni novi kontrolni toranj, suvremena pristanišna zgrada za civilni zračni promet i drugi prateći objekti. Preostalo je da se produži i proširi pista sa 2200 na 2500 metara i nabavi oprema. 

"Ovaj aerodrom bit će od izuzetnog značaja za Raški i Moravički okrug i središnju Srbiju. Želimo da turisti iz cijelog svijeta dolaze u naš kraj, da posjećuju Vrnjačku Banju, Goč ili Kopaonik, da vide manastire Žiču i Studenicu i srednjovjekovnu tvrđavu Maglič, ali i da naši ljudi i poslovno i privatno lakše putuju u inozemstvo", dodao je gradonačelnik Terzić. Izgradnjom autoceste od Pojata do Preljine, koja će spojiti važne koridore 10 i 11, i otvaranjem aerodroma Morava za civilne letove, Kraljevo će potpuno sigurno postati još privlačnije novim stranim, ali i domaćim investitorima. Za civilnu zračnu plovidbu aerodrom u Lađevcima do sada je iskorišten samo nekoliko puta.

Aerodromi Srbije u Nišu
Zorana Mihajlović, potpredsednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, izjavila je u ponedjeljak da će vlada razvijati regionalne aerodrome u zemlji i da će zato Niš, u kojem se nalazi drugi po veličini aerodrom, postati sjedište kompanije Aerodromi Srbije.  Zorana Mihajlović je najavila da će država nastaviti ulagati u niški aerodrom s ciljem da postane pričuvni za najveći aerodrom, Nikola Tesla u Beogradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close