Srbija izmjenama zakona sprječava bacanje hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U skupštinu idu izmjene Zakona o sigurnosti hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije uputilo je nacionalnoj skupštini prijedlog Izmjena zakona o sigurnosti hrane, a jedna od njih bit će kako spriječiti bacanje hrane, izjavio je u srijedu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Imate puno trgovaca koji bacaju voće i povrće zbog jedne točkice, a zbog svoje reputacije takve artikle moraju skloniti. Međutim, mi možemo tu hranu iskoristiti za neke druge svrhe, kao što su narodne kuhinje”, rekao je ministar Nedimović za TV Pink.
Ministar je naglasio da se to ne odnosi na robu životinjskog porijekla koja je lako kvarljiva, već na druge proizvode koji se mogu upotrijebiti.

Govoreći o izvozu goveđeg mesa, Nedimović kaže da je Srbija kvotu od 5.000 tona goveđeg mesa za tursko tržište već ispunila, kao i da će ta kvota biti povećana na 7.000 tona, prenosi srpska agencija Tanjug.

“Nama je trend podizanja farmi goveda izuzetno dobar. Upravo zbog toga su i subvencije na tov junadi sljedeće godine povećane sa 10.000 na 15.000 dinara, jer je i budžet za poljoprivredu veći nego ove godine”, podvukao je ministar Branislav Nedimović.

Ministar poljoprivrede poručuje da će Srbija svoje goveđe meso osim u Tursku izvoziti i u Egipat, te naglasio da je nedavno imao sastanak s predsjednikom Udruge poslodavaca Egipta s kojim je dogovorio da njihovi predstavnici 10. siječnja dođu u Srbiju i pregovaraju o izvozu goveđeg mesa za egipatsku vojsku.

 

50 tisuća

hektara navodnjava se u Srbiji nakon dovršetka 14 novih projekata

“Sada dogovaramo i posao s Libanonom, s njihovim predstavnicima krajem siječnja potpisujemo sporazum. S Ujedinjenim Arapskim Emiratima smo sve završili, s Izraelom završavamo pregovore, a također jedna izraelska kompanija planira izgradnju klaonice na prostoru Srbije”, izvijestio je o novostima u svom sektoru ministar Nedimović. Podsjetio je pritom da država daje subvencije poljoprivrednicima za kupovinu opreme, mehanizacije, skladišne kapacitete, ali i da ulaže u sisteme za navodnjavanje i protugradnu zaštitu.

Nedimović kaže da je Srbija ove godine dovršila 14 projekata koja se tiču izgradnje sistema za navodnjavanje čime je 50.000 hektara zemlje obuhvaćeno navodnjavanjem.

Također je najavio da je u planu sljedeće godine napraviti još 28 takvih projekata čime će oko 100.000 hektara biti navodnjavano. 

Komentirajte prvi

New Report

Close