Spori razvoj 5G mreža u Americi gura prodaju novog iPhonea na azijska tržišta

Autor: Tomislav Pili , 13. listopad 2020. u 22:00
Nekoliko američkih operatera pustilo je u rad mreže koje nude tek malo višu brzinu prijenosa podataka od 4G/Shutterstock

U Južnoj Koreji i Kini brze 5G mreže mnogo su rasprostranjenije nego u SAD-u, no, Apple tamo očekuje žestoka konkurencija domaćih proizvođača Samsunga i Huaweija.

Američki tehnološki div Apple jučer je predstavio svoj prvi 5G telefon, no zbog nerazvijenosti infrastrukture najnovije generacije telekomunikacijskih mreža u SAD-u, ne može baš računati na veliku prodaju na domaćem tržištu.

Stoga bi glavnina novog iPhonea mogle biti prodana na azijskim tržištima koje su puno dalje odmakle u razvoju 5G mreže, no tamo Apple čeka oštra konkurencija domaćih proizvođača.

Kako piše Reuters, uređaj koji su analitičari prije službenog virtualnog predstavljanja u utorak nazvali iPhone 12 može koristiti petu generaciju telekomunikacijskih mreža koja u teoriji omogućuje 10 do 20 puta višu brzinu prijenosa podataka od sadašnjih 4G mreža.

Ferrari na seoskoj cesti

Međutim, korištenje 5G iPhonea ili bilo kojeg drugog telefona s takvim mogućnostima na trenutnim američkim mrežama bilo bi kao voziti Ferrari po lokalnim seoskim cestama koje ne mogu omogućiti brzinu od 200 kilometara na sat, slikovito pojašnjava Boris Metodiev, direktor konzultantske tvrtke Strategy Analytics.

20

puta višu brzinu prijenosa podataka u teoriji omogućuju telekomunikacijske mreže pete generacije

Trenutne američke 5G mreže uglavnom koriste niskopojasni spektar koji je sporiji od visokopojasnog, ali i pouzdaniji u prijenosu signala na većim udaljenostima. Analitičari procjenjuju da će vjerojatno trebati proći još nekoliko godina prije nego što američki telekomunikacijski operateri uvedu infrastrukturu koja će u potpunosti iskoristiti mogućnosti 5G uređaja.

Naime, nekoliko američkih operatera pustilo je u rad mreže koje funkcioniraju u nižim pojasevima spektra, a koje omogućuju malo višu brzinu prijenosa podataka u odnosu na 4G.

U radu je i značajno brža mreža koja funkcionira u srednjem pojasu, ali je malo vjerojatno da će se do 2025. njome koristiti tri četvrtine Amerikanaca, procjenjuje Gene Munster, dugogodišnji analitičar poslovanja Applea iz fonda rizičnog kapitala Loup Ventures.

Najviše brzine prijenosa podataka za sada nudi tip 5G mreže pod nazivom „milimetarski val“, koji funkcionira na kratkim udaljenostima. S uvođenjem takve mreže najdalje je došao operater Verizon, ali je ona dostupna na malom području.

Kokoš ili jaje

Iako Verizonovi 5G korisnici imaju uslugu koja omogućuje 10 puta više brzine od korisnika Sprinta ili T-Mobilea, stvarne prosječne brzine daleko su niže, pokazuju mjerenja tvrtke Open Signal. Prema tom istraživanju, AT&T i Verizonovi korisnici s 5G telefonima imaju neznatno višu brzinu u odnosu na 4G mreže.

S druge strane, u Južnoj Koreji i Kini brze 5G mreže mnogo su rasprostranjenije. No, Apple tamo očekuje žestoka konkurencija. Naime, južnokorejski Samsung već razvija drugu generaciju svojih 5G mobitela, a Huawei u Kini bilježi skok prodaje nakon što se u svibnju prošle godine našao na američkoj crnoj listi.

Drugi veliki problem jest što aplikacije koje bi koristile više brzine da korisnicima ponude značajno drugačije sadržaje tek trebaju biti programirane. U ovom dijelu tehnološkog ciklusa radi se o dvojbi što je bilo prije, kokoš ili jaje, tvrde tehnološki analitičari.

Tim više jer zanimanje za aplikacije temeljene na „staroj“ 4G tehnologiji potiču internetski divovi poput Facebooka ili Alphabetova videoservisa YouTube. Najmotiviraniji za kupnju 5G iPhonea među Amerikancima biti će oni kojima novi mobitel treba upravo sada i koji ga ne misle ubrzo mijenjati.

„Ako kupujete telefon kojeg namjeravate imati iduće tri godine, želite biti sigurni da će moći podržati najsuvremenije mreže“, smatra Geoff Blaber, potpredsjednik za analizu u tvrtki CCS Insight.

Komentirajte prvi

New Report

Close