Španjolski vozači Ubera i dostavljači Glova dobit će sva radna prava

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2021. u 22:00
Vlada smatra da će izmjene zakona promijeniti živote mnoštva ljudi/REUTERS

Izjednačavanje statusa s onim koji imaju radnici sa stalnim poslom naslanja se na prošlogodišnju odluku Vrhovnog suda.

Zaposlenici u takozvanoj “gig ekonomiji”, poput vozača Ubera ili dostavljača aplikacija za dostavu kao što je Glovo, u Španjolskoj će dobiti prava koji imaju i radnici sa stalnim poslom.

Time će ta država postati prva u Europskoj uniji koja će na taj način izmijeniti radno zakonodavstvo. Kako piše Financial Times, potez španjolske vlade mogao bi označiti veliki preokret u poslovnom modelu takvih internetskih platformi kada je riječ o njihovu poslovanju u Europi.

Slično pravno mišljenje

Vlada u Madridu koju predvode socijalisti krajem prošlog tjedna je najavila objavu uredbe koja će povremenim radnicima dati status zaposlenika na puno radno vrijeme, u skladu s prošlogodišnjom odlukom najvišeg suda u zemlji.

Naime, španjolski Vrhovni sud u rujnu je presudio da su radnici Glova ustvari njegovi zaposlenici. Inače, vrlo slično pravno mišljenje kada je riječ o povremenim radnicima internetskih platformi zastupaju i sudovi u Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prošloga je mjeseca britanski Vrhovni sud odlučio da 35 radnika Ubera koji su tužili američku kompaniju imaju pravo biti priznati kao zaposlenici, pa time imaju pravo i na minimalnu plaću, plaćeni godišnji odmor, bolovanje te uplatu mirovinskih doprinosa.

Time je otvoren pravni put da ista prava potraži ukupno 60.000 britanskih vozača Ubera. Podsjetimo, Uber već godinama tvrdi da su ljudi koji koriste njegovu platformu samostalni poduzetnici koji sami određuju koliko će raditi i zaraditi.

Da će se status europskih povremenih radnika uskoro promijeniti u daleko sigurniji oblik zaposlenja signalizira i Europska komisija. Naime, Bruxelles je prošloga mjeseca pokrenuo široku javnu raspravu o pravima radnika “gig ekonomije”.

Španjolska ministrica rada Yolanda Díaz – članica Komunističke partije Španjolske – izjavila je kako će ta država postati prva u EU koja će to pitanje pravno urediti na tako ambiciozan način.

Naime, uredba će radnicima dati pravo da znaju i kako algoritimi koje koriste platforme utječu na njihov rad. Ministrica Díaz je dodala kako će takvi radnici biti “zaposlenici sa svim pripadajućim pravima i socijalnom zaštitom koju sada nemaju”.

“To će promijeniti živote mnogih ljudi”, kazala je Díaz. Očekivano, kompanije koje stoje iza popularnih internetskih platformi nemaju riječi hvale za vladin prijedlog.

Postavljanje prepreka

Glovo je optužio Madrid za “postavljanje prepreka i stvaranje dodatnih teškoća uslugama koje su imale ulogu sustava održanja života” trgovaca koji su se borili za preživljavanje tijekom pandemije.

“Regulacija je neophodna, ali mora uzeti u obzir i razmotriti stavove kako platformi, tako i radnika, a nijednoj od tih strana vlada nije prišla da bi bili dio rješenja”, izjavio je Sacha Michaud, suosnivač Glova. On smatra da je Španjolska zauzela radikalniju poziciju nego ostale članice Europske unije.

Uber tvrdi kako se dostavljači i vozači koji koriste njegovu platformu protive predloženim promjenama. Od 30.000 dostavljača hrane koliko ih u Španjolskoj angažiraju internetske platforme, njih tri četvrtine moglo bi ostati bez posla zbog izmjena zakonodavstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close