Soroseva zaklada odlazi iz Mađarske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2018. u 11:34
Foto: Reuters

“Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se mađarska vlada priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom ‘Stop Soros’, rečeno je u izjavi.

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti se u Berlin, objavila je zaklada u utorak te dodala da napušta politički i pravno sve represivnije okružje.

"Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se mađarska vlada priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom 'Stop Soros', rečeno je u izjavi.

"Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i provodi represiju na civilno društvo radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u povijesti Europske unije", istaknuo je u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade Otvorenog društva. 

Viši ministar u novoj vladi Viktora Orbana rekao je u ponedjeljak da će Mađarska postrožiti zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobjede vladajuće stranke prošlog mjeseca, potez koji će izazvati nezadovoljstvo Europske unije i skupine za ljudska prava.

Otvoreno društvo objavilo je da će nastaviti podržavati rad civilnih udruga u Mađarskoj  u pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene skrbi.

Dodali su da će "nastaviti svim dostupnim pravnim sredstvima braniti temeljna ljudska prava koja su ugrožena zakonom" .

Zakonom bi se ministru unutarnjih poslova omogućilo da zabrani svaku djelatnost nevladinih organizacija na polju imigracije za koju bi se smatralo da predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik".

Osim toga zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podržavaju migracije moraju platiti 25 posto pristojbe na strane donacije koje dobiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close