Sočijem se okoristili samo državni tajkuni

Autor: Tomislav Oharek , 07. veljača 2014. u 10:31
Vladimir Putin je ključne poslove povjerio provjerenim kadrovima/REUTERS

Ahmed Bilalov olimpijadu će gledati iz Londona gdje se krije zbog optužbi za zlouporabu položaja.

Dok će najveći ruski tajkuni slaviti zbog velikih iznosa novca koje su strpali u džepove na radovima za Olimpijske igre u Sočiju ima i onih koji bi bili mnogo sretniji da se nisu upuštali u ono što se svojevremeno činilo kao idealna prilika za lako povećanje bogatstva i jeftina karta za ulazak na Olimp Vladimira Putina.

Među potonjima je Ahmed Bilalov, koji se trenutno skriva u Londonu zbog optužbi za zlouporabu ovlasti. Upravo njegov primjer, kako piše The Wall Street Journal, zorno ilustrira kako je probijanje troškova za organiziranje olimpijade dijelu ruskih tajkuna umjesto novca, utjecaja i političke moći donijelo noćne more. Naime organizacija i priprema olimpijade na kraju je stajala čak 50 milijardi dolara, četiri puta više nego što je 2007. planirao Vladimir Putin i za sedam milijardi više od ranijeg rekordera Pekinga. Tolika diskrepancija u planiranoj i konačnoj cijeni rezultat je golemih građevinskih radova koji su se morali poduzeti kako bi se olimpijada uopće mogla organizirati.

 

50mlrd.

dolara stajalo je Rusiju organiziranje olimpijade

Naime, Soči su vjerojatno grad s najnepovoljnijom klimom za organizaciju zimske olimpijade u Rusiji pa se većina sportova na otvorenom održava u 30-ak kilometara udaljenim planinama. S druge strane, otkada je Staljin 1930-ih podigao daču u Sočiji to je mjesto postalo magnet za partijsku, a kasnije i tajkunsku vrhušku pa zapravo se nigdje drugdje nije ni mogla organizirati olimpijada u Rusiji. Kako cinično primjećuje CNN u Sočiju se nalazi i jedini službeni gay bar u Rusiji. Valja istaknuti da ipak većina Rusa smatra da je astronomskom probijanju troškova od klime mnogo više kumovala rasprostranjena korupcija. The Financial Times  piše da je to kao da od liječenog alkoholičara očekujete da ne popije ni kap na festivalu vodke. A na ovom festivalu je 'vodka' tekla u potocima i Bilalov se nadao da će zagrabiti s njega.Naime građevinska tvrtka njegovog brata Mogameda imala je u vlasništvu padinu u planinama iznad Sočiju.

Vlasti nisu imale nikakvih problema s time da se na tom prostoru izgrade dvije skijaške skakaonice na kojima će ovih dana svoje umijeće pokazati najbolji svjetski letači. No, Bilalov se našao u problemima nakon što su troškovi gradnje kompleksa nazvanog RusSki Gorki skakački centar porasli osam puta više od planiranih, na oko 228 milijuna dolara. Naime, centar se nalazio na klizištu  pa je bilo potrebno mnogo više materijala za njegovo osiguravanje od planiranog, a projekt je dodatno zakompliciralo i to što su u Moskvi tražili da se izgradi mnogo veće parkiralište od isprva planiranog. Bilalovu je presudio car osobno, jer kada je tijekom obilaska gradilišta tog kompleksa Vladimir Putin upitao zamjenika premijera zaduženog za olimpijadu tko je kriv za toliko probijanje troškova, on je odgovorio "drug Bilalov".

Nevjerojatnom brzinom je smijenjen s čelne pozicije Sjevernokavkaskih odmarališta, državne kompanije koju je oformio Kremlj za razvoj skijaških destinacija na Kavkazu. Ubrzo je uslijedila i tužba zbog zlouporabe ovlasti, odnosno prevelike rastrošnosti tijekom putovanja u inozemstvo. To je ujedno bila prekretnica nakon koje se Kremlj okrenuo velikim državnim kompanijama u realizaciji olimpijskih projekata, koji su prikazani kao javno-privatno partnerstvo. Tako je Gazprom izgradio biatlonski kompleks na skijalištu koje je kupio, kralj aluminija Oleg Deripaska kupio je zračnu luku u Sočiju i sportsko selo uz obalu, dok je njegov kolega iz metalurškog sektora Vladimir Potanin pristao podići centre za snowboarding i spust u obližnjem skijaškom odmaralištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close