Socijaldemokrati žele pridobiti armiju siromašnih Nijemaca koju su sami stvorili

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2017. u 15:33
U posljednjih 25 godina dohodak bogatih veći je 27 posto, a siromašnima se smanjio za osam posto/FOTOLIA

SPD temelji svoju kampanju na pitanjima socijalne pravde, iako je povećanje broja niskoplaćenih radnika rezultat njegove reforme.

Njemačko gospodarsko čudo ima i svoju tamnu stranu – jedan od najviših udjela zaposlenih koji su u riziku od siromaštva u cijeloj Europi. "Sjeme" ovog problema posijano je još prije 10-ak godina za vrijeme vladavine socijaldemokratskog SPD-a, ali unatoč tome ta stranka računa na glasove siromašnih na predstojećim parlamentarnim izborima 24. rujna. No, izgleda će teško vratiti njihovo povjerenje.

Bogati još bogatiji
Kako piše Reuters, podaci Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja pokazuju da se u proteklih 25 godina značajno povećala nejednakost. Od 1991. do 2014. gospodarstvo je realno poraslo 22 posto, ali to nisu osjetili najsiromašniji Nijemci. Upravo suprotno, raspoloživi dohodak u 10 posto najsiromašnijih kućanstava u tom je razdoblju pao osam posto. Istovremeno, dohodak najbogatijih 10 posto kućanstava skočio je 27 posto.

Među zaposlenim Nijemcima njih 9,7 posto zarađuje manje od 60 posto prosječne plaće, pa se time nalazi u riziku od siromaštva. To je značajno veći udjel nego u Velikoj Britaniji gdje je 8,2 posto zaposlenih u riziku u siromaštva iako je ta država provela mnogo oštrije reforme tržišta rada. U Francuskoj ih je još manje, 7,5 posto, a od Njemačke je bolja čak i Mađarska (9,3 posto) i Cipar (9,1 posto). Žarište siromašnih njemačkih radnika je Ruhr, nekadašnje središte teške industrije, a posebno je pogođena pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija gdje je siromaštvo poraslo najviše među 16 njemačkih pokrajina. Osim radnika, sve su siromašniji i umirovljenici. U posljednjih deset godina broj umirovljenika koji su zatražili socijalnu pomoć se udvostručio. 

Krimen u Agendi 2010
Stoga SPD temelji svoju kampanju na stavu kako izjave kancelarke Angele Merkel da Nijemcima nikad nije bilo bolje zbog ekonomskog rasta i nikad niže nezaposlenosti jednostavno – ne stoje. "Mnoštvo ljudi se boji da njihove mirovine neće biti dovoljne za život, da neće moći platiti režije ili da će im djeca stalno raditi na određeno", kaže za Reuters zamjenik predsjednika SPD-a Ralf Stegner.  Iako je dolazak Martina Schulza na čelo stranke značajno povećao popularnost socijaldemokrata, CDU u anketama dobiva 35 posto podrške, a SPD zaostaje pet posto. Krimen SPD-a je Agenda 2010, reforma tržišta rada provedena prije 10-ak godina koja je učinila gospodarstvo konkurentnijim, ali je i povećala broj niskoplaćenih radnika i zaposlenika na određeno.

SPD je platio veliku cijenu zbog Agende 2010, izgubivši dobar dio svog biračkog tijela.  "Kroz teme socijalne pravde SPD pokušava opet mobilizirati izgubljenu biračku bazu, a neodlučne dovesti na glasačka mjesta", ocjenjuje Robert Vehrkamp, analitičar think-tanka Zaklada Bertelsmann.  Schulza njemački mediji već nazivaju "Robin Hood" zbog najave da će produžiti dobivanje naknade za nezaposlene na dvije godine, nasuprot sadašnjih šest mjeseci, ali pod uvjetom da nezaposleni pohađaju tečaj prekvalifikacije. Rodiljne naknade i mirovine povećao bi većim oporezivanjem nasljedstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close