Slovenski menadžeri preuzimaju Sodexo

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2019. u 21:59
Menadžeri su za kupovinu Sodexa osnovali tvrtku CFZI pd

Tvrtka u francuskom vlasništvu prodaje hranu tvornicama, školama i zdravstvenim ustanovama.

Francuski lanac Sodexo, koji se povlači iz Slovenije, upravo je pred prodajom svoje tvrtke u toj zemlji, koja svakodnevno hrani desetke tisuća radnika, učenika i pacijenata, a od prošle godine i izbjeglice i migranate.

Sodexo, sa sjedištem u Ljubljani, koji kuha i prodaje ručkove i doručke na 190 lokacija diljem zemlje, a sve više posluje i s javnim sektorom, završit će u rukama svojih menadžera, piše portal Siol.net.

Kupuju bankraskim kreditom

Prema informacijama portala, tvrtka CFZI pobijedila je u postupku prodaje koji je u ime francuskog lanca vodio Ernst & Young. Tvrtku su nedavno osnovale dugogodišnja direktorica Sodexa Cvetka Franko i voditeljica financija i računovodstva Irena Zupan, koje su u preuzimanje pozvale prvih pet suradnika.

Prema neslužbenim informacijama, oko 9 milijuna eura bit će plaćeno za kupnju Sodexa, ali se očekuje da će samo mali dio akvizicije biti pokriven vlastitim sredstvima. Ostatak će se financirati kreditom banke.

Godišnji prihodi 27 mil. eura

Francuska grupa Sodexo drugi je najveći pružatelj catering usluga na svijetu. U posljednjoj financijskoj godini, koja je završila u rujnu, ostvarila je više od 20 milijardi eura prihoda. Imaju preko 460.000 zaposlenika diljem svijeta i osiguravaju 100 milijuna obroka dnevno.

 

9 milijuna

eura platit će menadžeri akviziciju podružnice francuskog lanca

Na slovenskom tržištu Sodexo je prisutan od 1996. godine, gdje je postao jedan od najvećih privatnih pružatelja cataring usluga na radnom mjestu. U Sloveniji zapošljava gotovo 600 osoba i ostvaruje više od 27 milijuna eura prihoda godišnje. Sodexova prehrambena postrojenja nalaze se u mnogim velikim slovenskim tvornicama i drugim tvrtkama. U posljednjoj financijskoj godini počeli su raditi s još tri velika klijenta, Staklarnom Rogaška, Brinoxom iz Medvoda i BNM-om iz Maribora.

Bilo je velikog zanimanja za preuzimanje francuske tvrtke, a na kraju su u užem izboru, uz tvrtku CFZI, ostala još dva kandidata. To su slovenska tvrtka Slorest, poznata po lancu od 123 samoposlužna restorana, i financijski fond Alfi. Međutim, menadžeri su imali pravo prvokupa francuskog vlasničkog udjela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close