Slovenski grad mogao bi zaključiti ugovor s Appleom i proizvoditi njihove električne automobile

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2016. u 12:21
Foto: Thinkstock

Talijanski proizvođač plastičnih boca Serioplast će u poslovnoj zoni Limbuuš već početkom iduće godine pokrenuti pogon u kojemu će radno mjesto već prve godine naći oko 80 ljudi.

Maribor bi iduće godine mogao dobiti pogon za izradu plastične ambalaže te začetak automobilske industrije nestale nakon zatvaranja Tvornice automobila i motora Maribor (TAM), nekad najvećeg proizvođača kamiona i autobusa u bivšoj Jugoslaviji, pišu slovenski mediji.

U blizini mariborskog aerodroma za industrijsku uporabu priprema se 1.000 hektara površine za najam s mogućnošću otkupa, a kao korisnik spominje se austrijski Magna Steyr. 

Taj automobilski proizvođač traži nove proizvodne kapacitete, jer na starim lokacijama u Austriji više nema prostora za proširenje, pišu slovenski mediji. Pozivajući se na neslužbene izvore u Austriji, navode da bi gradnja počela krajem sljedeće, a proizvodnja za 5-6 godina.

Od industrije koju će potaknuti ta greenfield investicija mogla bi živjeti cijela mariborska regija, a u slovenskom pogonu Magna Steyra zaposlilo bi se oko 3.000 ljudi, pišu mariborski list Večer i ljubljansko Delo.

Najprije bi se podigla velika lakirnica za terenska vozila Jaguar i BMW, a uspije li Magna Steyr zaključiti ugovor s Appleom, što je trenutno vrlo izgledno, u Mariboru bi se proizvodili i inovativni električni automobili koje će zajedno razvijati američki informatički div i austrijska kompanija, pišu slovenski mediji.

Promatrači navode da se za sada sve odvija pozitivno i da strani investitor cijeni poslovni okoliš i industrijska znanja koja postoje u donjoštajerskoj prijestolnici, ali da ipak treba biti oprezan, jer se isti investitori navodno zanimaju i za lokacije u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Osim velike investicije u automobilsku industriju Maribor bi već iduće godine trebao dobiti tvornicu za proizvodnju plastičnih boca, a to među ostalim zahvaljuje činjenici da je prije petnaestak godina dobio investiciju njemačkog Henkela za njegov pogon proizvodnje deterdženata i drugih proizvoda koji zahtijevaju plastičnu ambalažu.

Talijanski proizvođač plastičnih boca Serioplast će u mariborskoj poslovnoj zoni Limbuuš već početkom iduće godine pokrenuti pogon u kojemu će radno mjesto već prve godine naći oko 80 ljudi. 

Slovenija se u raznim međunarodnim analizama spominje kao zemlja sa znatno nižom privlačnošću za strane investitore od drugih tranzicijskih zemalja i to zbog neelastičnosti tržišta rada te sporosti postupaka odobravanja i dobivanja raznih dozvola.

Premijer Miro Cerar u zadnje je vrijeme više puta naglasio da će u preostale dvije godine svog mandata učiniti sve da se ta slika popravi i privuku novi investitori koji će ulagati u kupnju državne imovine ili otvarati nove proizvodne kapacitete.

Komentirajte prvi

New Report

Close