Slovenija zbog štednje zatvara veleposlanstvo u Iranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2013. u 08:55
Borut Pahor (Epa)

Odluka o zatvaranju veleposlanstva u Teheranu donesena je zbog financijskih i ekonomskih prilika u Sloveniji.

Slovenija će zbog mjera štednje 20. ožujka zatvoriti svoje veleposlanstvo u Iranu, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova na svojim web-stranicama.

Kako se navodi u priopćenju, odluka o zatvaranju veleposlanstva u Teheranu donesena je zbog financijskih i ekonomskih prilika u Sloveniji koje zahtijevaju osjetno smanjenje troškova diplomatske mreže. Odluku vlade već je ranije prihvatio i parlament, a od 1. veljače je za zastupanje Slovenije u pitanjima izdavanja viza ovlašteno veleposlanstvo Austrije u Iranu. Slovenija je veleposlanstvo u Iranu otvorila 1993., nakon posjeta Teheranu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Alojza Peterlea, a Iran je svoje stalno veleposlanstvo u Sloveniji otvorio u listopadu 2011., prilikom posjeta ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Alija Akbara Salehija Ljubljani.

Zbog mjera štednje i racionalizacije diplomatske mreže Slovenija je prošle godine već zatvorila svoja veleposlanstva u Švedskoj, Finskoj, Portugalu i Irskoj, te generalne konzulate u Duesseldorfu i New Yorku.

Komentirajte prvi

New Report

Close