Slovenija gubi spor oko TE Ugljevik?

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2017. u 22:00
Elektrogospodarstvo Slovenije traži naknadu od 5,4 mlrd. kuna

BiH se priprema i za moguću arbitražu s HEP-om zbog prijeratnih ulaganja u termoelektranu Gacko.

Arbitražni spor koji je Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS) pokrenulo protiv Bosne i Hercegovine, tražeći naknadu od 1,36 milijardi KM (oko 5,36 mlrd. kuna) za prijeratna ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, priveden je kraju u Haagu.

U timu BiH i RS uvjereni su u povoljan ishod, a presuda se očekuje krajem sljedeće godine, doznaje poslovni portal Capital.ba. Svaka od strana do kraja ožujka 2018. treba dodatno pojasniti pitanja koja su im uputili arbitri. BiH je u arbitraži, prema riječima pravobranitelja BiH Mlađana Mandića, imala jaki argument – Slovenija je u RiTE Ugljevik ulagala osamdesetih godina, dok je postojala SFRJ. "Slovenija traži svoja prava, a da pritom nije ispunila svoje obveze. Nikad nije platila tu struju, uplaćivani su minimalni iznosi", rekao je Mandić za Capital.ba.

Zamjerke slovenskoj strani uputio je i sud u Haagu jer se po istom predmetu, istovremeno vodi arbitražni spor i u Beogradu, a prvo zasjedanje održat će se ovih dana. Branislav Đokić, rukovoditelj službe za pravne poslove i korporativno upravljanje RiTE Ugljevik, koji je u ovaj slučaj uključen još od 2014. godine, rekao je da dopune dokaza neće biti. "Na ročištu održanom od 11. do 15. prosinca raspravljalo se o tužbenom zahtjevu i odgovoru na tužbu. Svakog dana postigli smo maksimalan uspjeh. Sada su izvjesnije šanse za povoljan ishod po BiH", tvrdi Đokić.

Izvjesno je, prema njegovim riječima, da će vijeće odlučiti je li Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova nadležan za rješavanje ovog spora, kao i je li tužbeni zahtjev EGS-a osnovan.

"Ako se proglase nadležnim, odlučivat će se o visini odštetnog zahtjeva. BiH je izjavila niz prigovora kojima osporava nadležnost, kao i niz stavova i argumentaciju kojom je osporila osnov za tužbu", objasnio je Đokić. BiH se istovremeno priprema za još jedan arbitražni spor težak oko 100 milijuna KM. Gotovo isto pitanje pred međunarodnim sudovima mogla bi pokrenuti Hrvatska elektroprivreda (HEP) po osnovu prijeratnih ulaganja u RiTE Gacko. BiH je tražila produženje roka za pregovare do ožujka 2018., ali na odgovor HEP-a i dalje se čeka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close