Slovenija će biti prisiljena rezati i socijalne potpore

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2019. u 21:59
Šarec najavio štednju za sva ministarstva/Srđan Ilić/PIXSELL

Zbog smanjenja stope rasta ove i sljedeće godine nužan je rebalans proračuna za oko 100 mil. eura.

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je krajem prošlog tjedna da će njegova vlada zbog smanjenja stope rasta koje državu čekaju ove i sljedeće godine morati ići u rebalans državnog proračuna za oko 100 milijuna eura, pri čemu će se štedjeti i na socijalnim potporama, javljaju slovenski mediji.

"Da bismo iduće godine imali uravnotežen proračun, trebat će proračunsku potrošnju smanjiti za oko sto milijuna eura, na 10,35 milijardi eura, kazao je Šarec u izjavi za medije, dodavši da će trebati linearno štedjeti sva ministarstva, a očekuju se i promjene u politici socijalnih potpora.  "Struktura proračuna je vrlo nepovoljna: 94 posto sredstava je fiksirano i ide na zakonom utvrđene potrebe, a među njima su i izuzetno visoki socijalni transferi.

Znamo da je, na primjer, Danska socijalno velikodušna država, a kod nas su socijalni transferi za četvrtinu viši od danskih. Potrebno je stvari mijenjati jer to nije dugoročno održivo, ne za ovu vladu nego za državu kao takvu", rekao je Šarec.

Vladin ured za makroekonomske analize izašao je s novom prognozom rasta za ovu i iduće dvije godine, te snizio stope gospodarske aktivnosti u odnosu na procjenu iz prve polovice godine, upozorivši na usporavanje gospodarstva, prije svega zbog pada vanjske konjukture u glavnim trgovačkim partnericama, kao što su Njemačka i Italija. Za ovu godinu nova procjena realnog rasta BDP-a iznosi 2,8 posto, za 0,6 postotnih bodova manje nego prije šest mjeseci, dok je za sljedeću sa 3,1 smanjena na 3 posto. Slovenske stope rasta BDP-a i dalje su među vodećima u Europskoj uniji  i eurozoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close