Slovenci traže BiH vozače, zidare i tesare

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2017. u 21:59
BiH je potpisala ugovor sa Slovenijom o zapošljavanju/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za 57,44 posto.

BiH je potpisala međunarodne ugovore o zapošljavanju sa Srbijom, Slovenijom, Njemačkom (samo za njegovatelje) i Katarom, a u tijeku su pregovori s Crnom Gorom, rekao je Feni Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Dodao je kako je predloženo zaključivanje takvih ugovora i s Hrvatskom, Rusijom, Njemačkom (za sva zanimanja) te ostalim zemljama gdje BiH državljani tradicionalno odlaze na rad. Prema podacima Agencije u prvih jedanaest mjeseci prošle godine radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. povećanje za 57,44 posto. U Sloveniji se iz BiH najviše traže vozači, slijede zavarivači, zidari, električari, tesari, elektroinstalateri i bravari.

Kada je riječ o Njemačkoj, ona s BiH ima potpisan ugovor samo za njegovatelje i to za one koji imaju završenu srednju medicinsku školu. Prošle je godine na taj način u Njemačku otišlo 1079 osoba iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za oko 25 posto. Za Srbiju Tepavčević kaže kako "po ovom ugovoru nismo imali zahtjeva iz Srbije za zapošljavanje radnika iz BiH, vjerojatno zbog toga što smo u istoj ili sličnoj gospodarskoj situaciji". Na upit postoji li potreba na međunarodnom tržištu rada za radnicima iz BiH, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH ocijenio je kako takva potreba postoji, te da je uvijek i postojala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close