Slovenci prodaju Adria Mobil, jednog od najvećih izvoznika

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2016. u 22:00
Vlasnik Adria Mobila je slovenska tvrtka ACH

Kompanija osnovana 1965. godine ostvaruje više od 300 milijuna eura prometa godišnje i više od 15 milijuna eura čiste dobiti.

Adria Mobil, poznati slovenski proizvođač kampera, prikolica i pokretnih domova, uskoro će biti prodan, javlja list Dnevnik. Sve donedavno, bivši dugogodišnji predsjednik uprave vlasnika kompanije, ACH-a Herman Rigelnik i dugogodišnja direktorica Adria Mobila Sonja Gole bili su na istoj strani.  Njihov savez ojačao je nakon što je ACH 2004. godine (kada je još bio Autocommerce) u sumnjivim okolnostima u Adria Mobilu, kojeg je vodila Gole, postao vlasnik gotovo 90-postotnog udjela.

Iako su tu kupovinu istraživali tužitelji, za tvrtku su slijedile uspješne godine, ali su potom došla teška vremena, te su se dobri odnosa Gole i Rigelnika počinju raspadati. Nakon što je Gole nedavno isplanirala prodaju Adria Mobilea, uspješne tvrtke iz Novog Mesta, jednog od najvećih slovenskih izvoznika, švedskoj kompaniji Kobe, koja na skandinavskom tržištu prodaje u kampere i prikolice Adrija Mobilea, Herman Rigelnik uzvratio je udarac i pronašao svog kupca. 

 

1,5tisuća

radnika zapošljava danas Adria Mobil

'Narušavanje ciljeva'
Prije toga su Rigelnikovi suradnici, jedanaest vlasnika tvrtke Protej, preko koje su menadžeri prije nekoliko godina preuzeli ACH, ostvarili pravo prvokupa te su kupili još jednu četvrtinu Proteja, kojeg bi inače preuzeo Kobe. ACH je bio vlasnik više od 40 posto dionica propale Factor banke, vlasnik je trgovaca automobilom AC Mobil i AC Triglav, upravlja hotelima Unija, Lev i Central u središtu Ljubljane, a ranije je bio vlasnik i Debitela. Prema poruci Sonja Gole na internet stranicama Ljubljanske burze, predstavnici ACH-a su ih obavijestili da razmatraju strateške opcije u vezi s vlasništvom ACH-a i mogućoj prodaji Adria Mobila, u kojem ACH sada  kontrolira 99,72 posto dionica.

 U Adria Mobilu su zaključili da je odluka o prodaji kompanije iz Novog Mesta već donesena.  Prema mišljenju Sonje Gole prodajni proces na način kako je predviđeno nije prikladan, jer se njime narušava ostvarivanje strateških ciljeva i interesa društva i njegovih dioničara. Takav stav direktorica Gole opravdano činjenicom da je Adria Mobil je jedan od najvećih slovenskih izvoznika koji u svojoj grupi zapošljava više od 1500 osoba. Usto, ona je navela da kompanija ostvaruje više od 300 milijuna eura prometa godišnje i više od 15 milijuna eura čiste dobiti. Brend Adria je jedna od najpoznatijih slovenskih robnih marki na zahtjevnom međunarodnom tržištu i dugi niz godina postiže izvrsne rezultate koji se pokazuju u vidu stalnog povećanja tržišnog udjela i povećanja vrijednosti brenda Adria. 

Financijski stabilni
Tvrtka je financijski stabilna, nisko zadužena, sa snažnim novčanim tokovima, što omogućava servisiranje svih poslovnih obveza i redovitu isplate dividendi, dodala je Gole. Kompanija ima tržišni udio od 6,5 posto na europskom tržištu i zauzima šesto mjesto među najuspješnijim europskim proizvođačima osnovnog programa, prikolica i kampera. Počeci Adria Mobila sežu u 1965. godinu, kada je u Novom Mestu, proizvedena prva prikolica – Adria 375. I ta prva prikolica je izvezena u Švedsku, što se u kompaniji drži za pokazatelja budućeg uspjeha proizvoda Adria Mobila, jer njihove prikolice i kamperi otad odlaze na zahtjevna europska tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close