Škotska ne želi izaći iz EU, moguće i novo glasanje o neovisnosti

Autor: Tomislav Pili , 24. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Thinkstock

Edinburgh predstavio brojke o utjecaju Brexita.

Prisnaživši svoj stav brojkama koje pokazuju što čeka gospodarstvo, škotska vlada jasno je poručila kako joj ne pada na pamet slijediti ostatak Ujedinjenog Kraljevstva u izlasku iz Europske unije (EU). Edinburgh je u utorak javno objavio procjene utjecaja Brexita na škotsko gospodarstvo. Ovisno o modelu koji će London dogovoriti u sferi trgovine s Bruxellesom, Škotska će izgubiti od 1,7 milijardi funti do 11,2 milijardi funti do 2030. godine.

Tri modela

K tome, porezni prihodi bit će manji 3,7 milijardi funti godišnje, odnosno 14 posto niži do 2030. godine. Procjene o ekonomskom utjecaju na Škotsku temelje se na podacima britanskog ministarstva financija te nekoliko think-tankova. Vlada je sažela podatke uzimajući u obzir tri moguća modela budućih trgovinskih odnosa Velike Britanije i Europe – pridruživanje Europskom ekonomskom području, sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini ili članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Prezentirajući podatke, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon izjavila je na konferenciji za novinare kako “stari argument da Ujedinjeno Kraljevstvo nekako donosi financijsku sigurnost Škotskoj više ne drži vodu”, prenosi Reuters. Izlazak iz članstva u EU ugrozit će škotski izvoz, zemlju učiniti manje atraktivnom za strana ulaganja i ograničiti budući ekonomski rast i prosperitet, zaključila je škotska vlada.

 

0,5posto

rast će škotski BDP u 2017. umjesto 1,9 posto

Što Europa znači za jednu od četiri konstitutivne jedinice Ujedinjenog Kraljevstva pokazuje i statistika. Škotska u Europsku uniju izvozi 42 posto od ukupno izvezenih dobara i usluga, a 2014. taj je izvoz vrijedio gotovo 12 milijardi funti. Nakon objave rezultata referenduma ekonomski analitičari sa sveučilišta Strathclyde oštro su naniže revidirali procjene rasta škotskog BDP-a u sljedećeoj godini. Zbog ekonomske nesigurnosti i pada potrošačkog povjerenja gospodarstvo će umjesto 1,9 posto rasti svega 0,5 posto. Stoga ne treba čuditi da su Škoti 23. lipnja većinom od 62 posto glasovali za ostanak u EU. U tom kontekstu premijerka Sturgeon je izjavila kako će njezina vlada učiniti sve što je moguće da Škotsku zadrži u članstvu Europske unije. “Jedini način zaštite škotskog gospodarstva – i jasnih benefita koje pruža članstvo na najvećem svjetskom jedinstvenom tržištu – jest osigurati zaštitu naših odnosa s Europskom unijom”, kazala je Sturgeon, a prenosi Bloomberg.

Drugi referendum

Najavila je kako će Škotska tražiti da se u sklopu pregovora o izlasku Velike Britanije ispregovara i posebno “škotsko poglavlje” koje bi uredilo odnose s Europom. Međutim, Sturgeon nije odbacila mogućnost održavanja još jednog referenduma o neovisnosti Škotske kao dio napora da se ostane u EU. Novinarima je izjavila kako će mogućnost održavanja glasanja o neovisnosti biti jasnija kada budu jasniji i britanski stavovi oko načina Brexita.

 

42posto

ukupnog škotskog izvoza odlazi na europsko tržište

No, održavanje novog referenduma zahtijevalo bi zakonodavnu pripremu. Podsjetimo, referendum o neovisnosti Škotske održan je prije dvije godine, a tada je 55 posto birača glasovalo za ostanak u Velikoj Britaniji. Zanimljivo, jedan od glavnih argumenata zagovornika ostanka bila je teza da će škotsko gospodarstvo doživjeti udarac u slučaju prekida tristoljetnih veza s Engleskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close