‘Skinuo’ jednog i vreba drugoga rivala: Xiaomi cilja na svjetski tron

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2021. u 13:20
Kineski proizvođač pametnih telefona pretekao Apple na drugom mjestu najprodavanijih/SHUTTERSTOCK

Kineski proizvođač pametnih telefona pretekao Apple na drugom mjestu najprodavanijih, ima 17% udjela, a na vrhu je Samsung s 19%.

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi pretekao je Apple u drugom tromjesečju ove godine i prvi puta zauzeo 2. mjesto među proizvođačima tih telefona u svijetu, dok je Samsung ostao prvi, a Apple pao na treće mjesto, objavila je globalna tvrtka za istraživanje tržišta Canalys.

Xiaomi je drugu poziciju u svijetu zauzeo sa 17% udjela u isporukama pametnih telefona u drugom ovogodišnjem tromjesečju, što je i 3 posto više nego u prethodnom tromjesečju, i čak 83 posto više na godišnjoj razini.

U svijetu su se u drugom tromjesečju 2021. povećale ukupne isporuke pametnih telefona, za 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., što istraživači povezuju i sa širenjem cijepljenja protiv covida-19 i, kako komentiraju, “početkom oblikovanja nove norme za gospodarstva i građane”.

Samsung je u toj situaciji zadržao svoju vodeću poziciju u svijetu, sa 19 postotnim udjelom u svjetskim isporukama pametnih telefona, čime je i u porastu na godišnjoj razini od 15 posto, dok je Apple došao na treće mjesto s udjelom u isporukama od 14 posto, što je porast za 1 posto.

Proizvođači smartphonea Vivo i Oppo zadržali su, kažu iz Canalysa, snažan zamah rasta i ostali među prvih pet u svijetu, s udjelima u isporukama telefona u drugom tromjesečju od po 10%, što je za njih i godišnji rast udjela od oko 27%.

Rast Xiaomija istraživač Canalysa Ben Stanton objasnio je time što ta kompanija brzo razvija inozemno poslovanje pa su se i isporuke telefona povećale više od 300% u Latinskoj Americi, za 150% u Africi te za 50% u zapadnoj Europi.

Naglašava i da se svi proizvođači snažno bore i da osiguraju opskrbu komponentama uslijed globalne nestašice u pandemiji, kao i da Xiaomi već ima novi cilj – istisnuti Samsung i postati svjetski broj jedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close