Skandal u Belgiji: Za fašnik napravili vagon za deportaciju frankofonog stanovništva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 08:35
Ilustracija (Epa)

Članovi društva konstruirali su vagon koji podsjeća na one što su ih tijekom Drugoga svjetskog rata koristili nacisti za deportaciju Židova i Roma u logore smrti.

Vagon namijenjen deportaciji frankofonih stanovnika Belgije, koji podsjeća na nacističke i koji bi tijekom vikenda trebao biti dio povorke što se svake godine održava u sklopu karnevala u Flandriji, u četvrtak je izazvao ogorčenje među frankofonim stanovništvom te zemlje, kao i ogorčenje belgijske Židovske zajednice.

U nedjelju počinje Karneval u Alostu 2013., gradu od Bruxellesa udaljenom 30 km. Jedno lokalno folklorno društvo odlučilo je ismijati vođu flamanskih boraca za neovisnost Barta De Wevera i njegovu Novu flamansku stranku (N-VA). Članovi društva konstruirali su vagon koji podsjeća na one što su ih tijekom Drugoga svjetskog rata koristili nacisti za deportaciju Židova i Roma u logore smrti. Na flamanskim tv-postajama mogla se vidjeti i bodljikava žica na vagonu. Jedan od članova društva pokušao je objasniti novinarima kako su njegovi prijatelji željeli ismijati politiku "iz neke druge epohe" novoga gradočelnika Alosta i čelnika N-VA, koji na sve načine pokušava istaknuti i obraniti flamanski karakter grada, zbog čega je, kako je objasnio na vagonu napisano – "vagon za deportaciju frankofonog stanovništva".

Zamišljeno je da iz vozila tijekom trodnevnog fašnika odjekuje njemačka glazba, a u njemu bi trebala biti postavljena lutka koja bi predstavljala belgijskog premijera, frankofonog socijalista Elia Di Rupa, odjevenog u majicu u duginim bojama. Od Belgijanaca se očekuje da shvate aluziju na homoseksualnu orijentaciju šefa belgijska vlade, političkog protivnika N-VA, kao i aluziju na namjeru Barta De Wevera da dužnosnicima Anversa zabrani isticanje simbola gay kulture, pozivajući se na neutralnost. Članovi društva trebali bi prodefilirati gradom pokraj vagona u nacističkim uniformama koje će, kako je predviđeno, umjesto oznake SS, nositi oznaku SS-VA.

"Pretjerivanje jest u duhu karnevala. No ovdje se radi o vrlo lošem smislu za humor", rekao je Bart De Wever. Predsjednik regionalne valonske vlade Rudy Demote kazao je kako ima stvari koje jednostavno nisu smiješne, a ministrica unutarnjih poslova Joelle Milquet rekla je kako "ni u kojem slučaju ne treba banalizirati ni holokaust ni deportacije".

Karneval u Alostu ima dugu tradiciju. Održava se 600 godina i 2010. upisan je na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close